Llibres

literatura

Eva Vàzquez

La millor novel·la, la vida Un rar amor

Han passat inexplicablement desapercebudes, però la recuperació de les ‘Memòries' d'Aurora Bertrana, en una edició que restitueix al lector l'obra de creació més ambiciosa d'aquesta escriptora esquerpa i fascinant, és una de les millors notícies editorials de l'any

Deien que Tahití només es podia dei­xar o bé plo­rant o bé bor­ratxo. El dia que Aurora Ber­trana va mar­xar-ne a bord d'un antic vai­xell de guerra infes­tat de febre groga, la cua d'un cicló aixe­cava ona­des tan gegan­ti­nes, que l'únic estat que podia apro­xi­mar-se a alguna d'aque­lles emo­ci­ons era el de nàusea i alerta. De fet, al llarg de les més de mil pàgines de les seves Memòries, no vessa més llàgri­mes que les que van caure a la sorra de Sant Cebrià davant la visió dels milers de refu­gi­ats con­fi­nats a la platja, i, quan beu, ho fa amb una mode­ració exem­plar, a pesar que l'alco­hol hi cir­cu­lava gene­ro­sa­ment, en els ambi­ents obrers i bohe­mis en els quals es va haver de moure abans de llis­car ober­ta­ment cap a la mar­gi­na­li­tat i fins la indigència. Aurora Ber­trana (Girona, 1892-Berga, 1974) era més aviat dona de riu­res francs i forts, i d'infu­si­ons, molt de te i de cafè amb llet per enga­nyar la gana que pas­sa­ria tota la vida, excep­tu­ant pre­ci­sa­ment el parèntesi afrui­tat de la Polinèsia. La nave­gació al límit del nau­fragi és un dels epi­so­dis més simbòlics de les seves Memòries, un monu­ment fas­ci­nant a la vita­li­tat i la per­se­ve­rança con­tra les temp­ta­ci­ons del fracàs. La nova edició cor­re­gida d'aquests dos volums intro­ba­bles que Pòrtic va publi­car per pri­mera vegada, en dues entre­gues, el 1973 i el 1975, repara per fi una pre­o­cu­pant ano­ma­lia que ha estat pri­vant els lec­tors de la millor obra de cre­ació d'una escrip­tora que només per desídia pot con­ti­nuar sent al·ludida mera­ment com “la filla de Pru­denci Ber­trana”.

Sor­tir de les illes enmig d'una for­mi­da­ble tem­pesta encai­xava amb el destí aven­tu­rer que Aurora Ber­trana havia anhe­lat des que, sent una nena, havia fugit a peu de casa per poder veure el mar. El seu caràcter intrèpid queda tan ben defi­nit des de les pri­me­res pàgines, sovint ser­vint-se de l'opo­sició amb els seus ger­mans, que des­criu com unes cri­a­tu­res pas­si­ves i dòcils en camí lite­ral de “ser per a la mort”, i el sot­met tan aviat a les dures pro­ves de la misèria i la incom­prensió, que s'ha vist en aques­tes Memòries una cons­trucció molt cal­cu­lada de l'heroïna moderna que aspi­rava a encar­nar i que de fet va repre­sen­tar com cap altra en la Cata­lu­nya dels anys vint i trenta. Les tra­pe­lle­ries infan­tils i els seus pri­mers des­trets sen­ti­men­tals (amb un poeta joc­flo­ra­lesc, amb el des­ven­tu­rat Emili de Riquer, amb els suc­ces­sius vio­li­nis­tes erotòmans dels grups de jazz amb què va tocar) tro­ben així el seu reflex nar­ra­tiu en les estratègies de super­vivència que des­ple­garà en la madu­resa i que no faran sinó endu­rir-li el cor fins que no en queda més que aquest dis­curs sense cap llàgrima, dis­tan­ciat i a esto­nes faceciós. No s'ha d'obli­dar que Ber­trana va començar a orde­nar els seus records el 1966, quan tenia 73 anys i el seu pre­sent era tot un altre que el d'aque­lla noia desim­bolta en boca de la qual afir­ma­ria que “el seny és una nosa” i que “el pri­mer que s'ha de fer amb la vida és viure-la i després, si de cas, escriure-la amb conei­xe­ment de causa”. En la vellesa, reti­rada a Vilada, al Ber­guedà, empo­brida i gai­rebé obli­dada, els ter­mes s'han inver­tit: “Ara, per mi, escriure és viure.”

Aurora Ber­trana va dedi­car, doncs, els últims set anys de la seva vida a escriure's, és a dir, a recrear de manera obses­siva la imatge pública que l'havia sig­ni­fi­cada en els ambi­ents cul­tu­rals de pre­guerra com a model de dona intrèpida, inde­pen­dent i incon­for­mista que havia fet excla­mar a Car­les Sol­de­vila: “Escri­viu com un àngel un poc endi­mo­niat.” La catastròfica eco­no­mia fami­liar, que li va per­me­tre cons­ta­tar que “la manca de diners és pot­ser l'única cosa que la gent no et per­dona”, és a l'ori­gen dels seus “plans d'evasió”, segons defi­nició pròpia, ja fos per esta­blir-se a Gine­bra atreta per les ense­nyan­ces de l'Ins­ti­tut Dal­croze, aque­lla vene­ra­ble ins­ti­tució on es res­pi­rava “una absència total de calor moral”, ja fos per embar­car-se en un paque­bot de les Mes­sa­ge­ries Mari­ti­mes per saciar-se de l'exòtic a les Mars del Sud. És pro­ba­ble que en aquest procés de recons­trucció l'autora esca­mo­tegi al lec­tor les con­fes­si­ons del seu jo més íntim, que el des­con­certi amb les omis­si­ons deli­be­ra­des, en espe­cial les refe­ri­des al seu matri­moni, i que avanci per aques­tes pàgines amb la sos­pita que se li ama­guen coses, però en cap cas es podrà negar l'auten­ti­ci­tat amb què estan escri­tes, des d'una aversió mani­festa a l'auto­com­passió i el sen­ti­men­ta­lisme. “Par­laré sense parar de mi i no donaré res”, adver­tia Mercè Rodo­reda, que com­par­teix amb l'escrip­tora giro­nina els esce­na­ris gine­brins, l'infor­tuni amorós i fins l'ari­desa del caràcter. I què és el que es resis­teix a donar Ber­trana? Un està temp­tat de res­pon­dre: la feli­ci­tat. Amb la pers­pec­tiva de l'edat, aque­lla “immar­ces­ci­ble espe­rança de ser feliç” que pro­cla­mava als vint anys és jut­jada amb la seve­ri­tat d'una falsa il·lusió que s'esfuma. L'esquiva quasi amb rancúnia en relació amb el seu marit, Denys Chof­fat, aquell engi­nyer suís que es va casar amb ella, explica, perquè s'havia enca­prit­xat de les seves cames i que va aban­do­nar-la en plena Guerra Civil, pre­su­mi­ble­ment per una altra dona. Ber­trana li pro­fessa un res­sen­ti­ment retros­pec­tiu tan viu, que li negarà fins i tot el nom, refe­rint-s'hi gla­ci­al­ment com “mon­si­eur Chof­fat”, tot i que hi ha pro­ves de sobres que va estar-ne molt ena­mo­rada.

Però en lloc de lamen­tar-nos pels pas­sat­ges que l'autora, amb un dret ben legítim, omet, pot­ser hauríem de feli­ci­tar-nos pels tre­sors que el text, sense cap dubte el seu pro­jecte lite­rari més ambiciós, sí que conté. I el que hi ha és el retrat extra­or­di­nari d'un caràcter, una dona que des­a­fia totes les con­ven­ci­ons del seu temps per afir­mar la seva lli­ber­tat, el seu “goig de viure”, en una Europa tras­bal­sada per l'ambi­ent prebèl·lic. Amb una prosa de gran vigor que atrapa i arros­sega, l'escrip­tora regala algu­nes esce­nes mera­ve­llo­ses: Pru­denci Ber­trana cal­mant el plor noc­turn de la filla de mesos can­tant-li lie­der de Schu­bert; la ten­dresa mar­cial de l'avi cec, Eusebi Sala­zar, que exi­gia abraçades als néts perquè aquesta era “la seva manera de veure'ns”; el des­co­bri­ment del cine­matògraf en una bar­raca de fira amb un film a l'altura d'un tal estu­por: Riña de ras­pas en Fuen­tar­rabía; els ulls espur­ne­jants d'Elisa Uriz, la petita revo­lu­cionària basca, inten­tant con­ver­tir-la al comu­nisme en una decrèpita pensió de Gine­bra; el fotògraf ambu­lant sor­pre­nent-la amb Nico­lau d'Olwer en una de les seves pas­se­ja­des vora el llac Leman. I Aurora fent de can­tant de fla­menc per a la ràdio suïssa, esca­lant els Alps amb un rus taci­turn, tra­ves­sant sola a cavall l'illa d'Eimeo enmig d'una furi­osa tem­pesta, o acom­pa­nyant Zane Grey a pes­car el peix espasa a les mars d'Utu­roa. I, encara, la ger­man­dat dels cafès de pobre gine­brins i la colònia d'artis­tes de Winkel­ried durant la II Guerra Mun­dial, aquells Frank Chabry i Guy d'Ingou­vi­lle que la sal­va­rien de la ina­nició i la mort, com tants anys després també l'auxi­li­a­rien Tísner i Riera Llorca quan mal­vi­via arruïnada a Vilada. I sem­pre, per damunt de tot, el con­ven­ci­ment que els amics són el més essen­cial d'un mateix, la fra­ter­ni­tat d'aquells éssers que, com ella, eren “còsmi­ca­ment lliu­res, estra­tosfèrica­ment inde­pen­dents, soci­al­ment inclas­si­fi­ca­bles”.

Memòries fins al 1935 Memòries. Del 1935 fins al retorn a Catalunya
Aurora Bertrana
Editorial: Diputació de Girona, col·lecció Josep Pla Pàgines: 706 (vol. I) i 422 (vol. II) Preu: 38 euros
Choffat
La reticència de Bertrana a revelar detalls del seu marit ha convertit l'enginyer Denys Choffat, com ha dit Valentí Puig, en “un dels personatges més intrigants de la literatura catalana”. L'únic que se'n sap és que va treballar a l'Asland, era aficionat als velers i les regates, i passava disciplinadament les diapositives durant les conferències que impartia Bertrana sobre els seus viatges polinesis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.