opinió. Director del Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus

Un document inèdit

L'articulista comenta un document inèdit que va redactar Salvador Vilaseca arran de la troballa dels mosaics, l'any 1936, de la vil·la romana de Parets-delgades

Fa poques set­ma­nes, la his­to­ri­a­dora Maria Elena Vir­gili Ber­tran, cap de la Bibli­o­teca Heme­ro­teca Muni­ci­pal de Tar­ra­gona (BHMT), va tenir la gen­ti­lesa d'infor­mar-me que, arran de la cata­lo­gació de l'impor­tant lle­gat bibli­ogràfic i docu­men­tal de l'engi­nyer indus­trial i col·lec­ci­o­nista tar­ra­goní Car­les Babot (1909-2000), havien apa­re­gut –entre altres coses interes­sants– diver­sos docu­ments refe­rents a la més que meritòria tasca de sal­va­guarda patri­mo­nial por­tada a terme durant la Guerra Civil pel pin­tor tar­ra­goní Ignasi Mallol (1892-1940). Val a dir que aquesta «nova» docu­men­tació del lle­gat Babot millora i com­ple­menta sig­ni­fi­ca­ti­va­ment la que ja conei­xia sobre les acti­vi­tats –en la nos­tra demar­cació– de la Comissió del Patri­moni Artístic de la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana i del Ser­vi­cio de Defensa del Patri­mo­nio Artístico Naci­o­nal fran­quista (vegeu el meu lli­bre Patri­moni en perill, edi­tat pel Cen­tre de Lec­tura de Reus el 2004).

Un dels docu­ments ara recu­pe­rats és un ofici meca­nos­crit, redac­tat pel metge i pre­his­to­ri­a­dor reu­senc Sal­va­dor Vila­seca (1896-1975), adreçat a l'esmen­tat Ignasi Mallol i refe­rent als mosaics posats al des­co­bert durant les exca­va­ci­ons ende­ga­des entre 1935 i 1936 a la vil·la romana de Parets-del­ga­des (situ­ada a sota mateix del san­tu­ari de Santa Maria de Paret­del­gada, al terme muni­ci­pal de la Selva del Camp). Sobre les cir­cumstàncies del des­co­bri­ment i de la inter­venció arqueològica d'aquesta vil·la, vegeu (i per­do­neu nova­ment l'auto­pro­pa­ganda) el meu lli­bre Les exca­va­ci­ons inèdites del Museu de Reus a Por­pres i a Parets-del­ga­des (1934-1936), publi­cat el 2007, també a Reus, per la Fun­dació Pri­vada Liber.

És l'únic docu­ment que conec –ara per ara– que té com a suport una quar­ti­lla amb el segell imprès de la Ins­pecció d'Exca­va­ci­ons, Monu­ments i Museus d'Arque­o­lo­gia de les Comar­ques tar­ra­go­ni­nes (sic.), depen­dent del Ser­vei del Patri­moni Artístic Històric i Científic de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. Vila­seca havia estat desig­nat per a aquest càrrec (hono­rari) pel pro­fes­sor Pere Bosch Gim­pera (1891-1974), cap de la Secció d'Exca­va­ci­ons del suara esmen­tat ser­vei. Una mica més enda­vant, les deno­mi­na­ci­ons es modi­fi­ca­rien i Vila­seca esde­vin­dria ins­pec­tor «de la zona arqueològica de les comar­ques tar­ra­go­ni­nes» (amb excepció de la ciu­tat de Tar­ra­gona «i vol­tants», que eren a cura d'Ignasi Mallol i Joan Rebull, i del Penedès, que era res­pon­sa­bi­li­tat de Josep Colo­mi­nes), dins del nou Ser­vei d'Exca­va­ci­ons i Arque­o­lo­gia de Cata­lu­nya (també encapçalat per Bosch; vegeu la pàgina 54 de la memòria 1936-1937 d'aquest ser­vei, impresa a Bar­ce­lona el 1937). Trans­cric tex­tu­al­ment, tot seguit, el text del meca­nos­crit:

«Sr. Ignasi Mallol / Comis­sari dels Museus d'Art / Tar­ra­gona / Ben­vol­gut amic: Com a con­seqüència de la visita feta ahir per vós i avui per mi a les exca­va­ci­ons de la vil·la romana de Paret Del­gada de la Selva del Camp, i per tal d'asse­gu­rar al menys durant aquest hivern la con­ser­vació dels mosaics des­co­berts a la dita vil·la, que fins al moment pre­sent es tro­ben en estat satis­fac­tori mal­grat el temps que han res­tat expo­sats a l'aire lliure, us auto­ritzo, com a con­ces­si­o­nari de les exca­va­ci­ons i Dele­gat del Ser­vei del Patri­moni A. H. C., Secció d'Exca­va­ci­ons, a les comar­ques tar­ra­go­ni­nes, i d'acord amb el Cap d'aquest Ser­vei, Dr. P. Bosch Gim­pera, per a que pogueu cobrir amb una capa de sorra o altre mitjà pro­tec­tor, els mosaics esmen­tats, reser­vant-me el dret de con­ti­nuar en moment oportú els tre­balls d'exca­vació en aquell lloc i l'arran­ca­ment i tras­llat dels mosaics al seu destí. / Us saluda afec­tu­o­sa­ment / S. Vila­seca [sig­na­tura] / Reus, 30 de desem­bre del 1936.»

Els mosaics van ser, efec­ti­va­ment, coberts i pro­te­gits in situ. Val a dir que uns quants frag­ments serien arren­cats i, en dos moments dife­rents, aca­ba­rien fent part dels fons del Museu Arqueològic i del Museu Dio­cesà de Tar­ra­gona. Encara hi són.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.