Llibres

avançament. editorial

El nét del pirata

Manuel Cuyàs (Mataró, 1952), llicenciat en història de l'art, ha estat professor i gestor cultural. Actualment escriu un article diari a El Punt Avui i participa en tertúlies a RAC1, Catalunya Ràdio, TV3, 8TV i TVE. I té temps i capacitat de sobres per escriure les seves memòries amb el seu estil amè característic

Els records d'una persona sempre són els d'una genera- ció, els d'una socie- tat, els d'un país. Això és ‘El nét del pirata'
“La casa va ser manada construir per Antoni Cuyàs Sampere”
“Mariquita Blanco havia fet vot de castedat als dotze anys”
“Vaig néixer el 28 d'agost del 1952 en aquesta casa on visc ara”

el nét del pirata

Manuel Cuyàs

Edi­to­rial: Proa

Bar­ce­lona, 2014

Pàgines: 246

Preu: 17,50 euros


Bon dia a tot­hom, em dic Manuel Cuyàs Gibert i vaig néixer el 28 d'agost del 1952 en aquesta casa on visc ara i on amb unes inter­mitències he vis­cut sem­pre. Els meus pares van com­pro­var que era un nen, van que­dar molt satis­fets, i em van impo­sar el nom ine­vi­ta­ble en els pri­mogènits de la família. L'any següent van tenir una nena, la meva ger­mana Marta, i el vis­ti­plau també va ser ator­gat. Encara al cap d'uns anys va venir un altre noi, en Jordi, i tot i que sem­bla que aquest en prin­cipi no l'espe­ra­ven, igual­ment va ser ben­vin­gut. Els meus pares, com tots els pares nor­mals d'aquest món, eren en aquest aspecte de bon con­for­mar i a tots els bateigs hi va haver con­fits.

La casa que dic, que tindrà un cert pro­ta­go­nisme en la nar­ració verídica que ara comença, va ser manada cons­truir a la Ram­bla de Mataró per Antoni Cuyàs Sam­pere, el rebesavi pirata. El meu pare em cor­re­gi­ria: “pirata, no: cor­sari”. Jo també he pro­vat d'impo­sar l'apel·latiu cor­recte entre els fami­li­ars i amics, però “pirata” sem­pre ha sor­tit gua­nyant, i no hi ha en aquest punt res a fer. Entenc que “pirata” és més intel·ligi­ble i de més enver­ga­dura romàntica que “cor­sari”, però la història con­signa que el senyor Antoni no va ser un ban­dit que anés per lliure, com és propi dels homes que la lite­ra­tura i la imat­ge­ria han pin­tat amb un moca­dor al cap i amb la ban­dera de la cala­vera al pal més alt, sinó que ho va ser amb patents de cors: papers legals este­sos i sege­llats pel govern del país al qual va anar a ser­vir, la República Argen­tina.

Després de dos anys juve­nils de fer tro­nar i ploure per Mar del Plata i per l'Atlàntic obert i d'haver saque­jat totes les naus bra­si­le­res que li van sor­tir al pas amb la goleta Rayo Argen­tino de la seva pro­pi­e­tat, el senyor Antoni havia reu­nit una for­tuna tan gran que va ple­gar veles, va tre­pit­jar terra ferma i es va con­ver­tir en un hisen­dat amb cases, ter­res i nego­cis a la província d'Entre Ríos i a la ciu­tat de Mon­te­vi­deo, lla­vors capi­tal de l'ano­me­nada Pro­vin­cia Ori­en­tal.

Don Antoni, nas­cut a Mataró el 1802 i mort a la mateixa ciu­tat el 1890, va viure vui­tanta-vuit anys. En aquest lapse tem­po­ral de presència a la terra va fer de tot. Va estu­diar de pilot, se'n va anar de casa, va comer­ciar per la Medi­terrània i el Cantàbric, i va viat­jar regu­lar­ment a Cuba, on en una reca­lada va ser tan­cat unes hores en una presó. Després de mol­tes mar­ra­des i alguna inde­cisió va arri­bar final­ment a l'Argen­tina. Allí, a més de l'acti­vi­tat que aca­bem d'esmen­tar, va ender­ro­car dic­ta­dors i en va enal­tir d'altres, va ser con­de­co­rat pel govern argentí i per la reina Isa­bel II d'Espa­nya, va ser vicecònsol i cònsol espa­nyol a Mon­te­vi­deo, va com­prar pro­pi­e­tats i en va ven­dre, va crear i fer fun­ci­o­nar bòbiles, va ser rama­der de molts caps, va comer­ciar amb pells i bes­tiar, va con­su­mir mate, va ser­vir-se la millor carn, va men­jar duraz­nos i fru­ti­llas, va con­tem­plar cre­pus­cles inter­mi­na­bles, es va ren­tar les mans abans de sopar, va anar a dor­mir si tenia son i va tor­nar, ja vell, a la terra i la ciu­tat que l'havia vist par­tir de jove, on va ini­ciar encara una nova vida. Sem­pre, però, ha estat i serà “el pirata” per aquells dos anys d'abor­dat­ges. O “el cor­sari” que el pare, que hau­ria vol­gut que se'l recordés com a nego­ci­ant, polític o diplomàtic, resig­na­da­ment pre­fe­ria. Ja pots fer i des­fer, que les acci­ons extre­mes mar­quen amb foc la bio­gra­fia dels vius i dels morts.

Antoni Cuyàs es va casar dues vega­des: la pri­mera a Bue­nos Aires i la segona, un cop enviu­dat, a Mataró, i no va tenir fills. Ara és quan el lec­tor es pre­gunta amb quin dret el tracto amb fami­li­a­ri­tat i com és que duc el seu cognom. Lec­tor impa­ci­ent, tot que­darà en aquest ini­cial capítol acla­rit.

Així que va haver amar­rat defi­ni­ti­va­ment el Rayo Argen­tino, don Antoni va con­traure matri­moni amb Mari­quita Blanco, una noia bonica, pàl·lida, pie­tosa i d'aires vapo­ro­sos que havia cone­gut i fes­te­jat entre nave­gació i nave­gació. El llop de mar, el ter­ror de les cos­tes del Bra­sil, l'infli­gi­dor de càstigs severíssims a la tri­pu­lació esva­lo­tada, el padrí d'un duel que va segar la vida del seu millor amic en una platja remota, devia ama­gar una ànima càndida, devia ser un pro­ducte arro­do­nit de la novel·lística de l'època, perquè durant el pro­me­tatge no es va ado­nar que la seva dolça Mari­quita estava tocada per una follia mòrbida que afec­tava mitja família i que desen­vo­lupà fins a la mort.

Va obser­var mani­o­bres estra­nyes en la mare de la noia, que empe­nyia la pare­lla a casar-se com més aviat millor; va cons­ta­tar que l'oncle d'ella, un sacer­dot que li feia de con­fes­sor, era un dese­qui­li­brat el qual de vega­des havien de lli­gar de mans i peus, però, dis­tret amb les seves ocu­pa­ci­ons marítimes, no hi va donar més importància. El dia d'anar a l'altar ja havia cai­gut en l'engany i era tard per fer-se enrere.

Obser­vem com el nos­tre heroi des­criu la cerimònia nup­cial en les memòries manus­cri­tes que con­servo: “Sali­mos de casa una madru­gada de agosto, los dos novios, la madre y el her­mano mayor. La luna estaba en su men­guante y bri­llaba ape­nas con una pálida melan­colía, sus rayos lle­ga­ban a noso­tros cuasi imper­cep­ti­bles, rei­naba un silen­cio pro­fundo y sepul­cral.” L'esce­nari que ens pinta només podia aco­llir l'acció que segueix: “Lle­ga­mos a la igle­sia. Yo estaba absorto, entre­gado a una medi­tación triste. Me veía rode­ado de un sacer­dote demente, de una sue­gra fanática y nula, de un cuñado y padrino sin corazón, sin inte­li­gen­cia, un simplón, y de una mujer que, qui­ta­das las espe­ran­zas de poderla refor­mar, era igual a los demás. Yo no sé qué encon­traba de lúgubre, de afli­gente, en aque­lla reunión de per­so­nas sin razo­na­mi­ento sólido, sin cri­te­rio.

La unió va ser beneïda i el seguici tornà a casa: “Ter­minó la función y nos reti­ra­mos. Yo no des­pegué mis labios durante el camino; no sé lo que tenía, no veía dónde pisaba, un sen­ti­mi­ento interno des­co­no­cido me aho­gaba, sufría sin saber la causa, sin saber por qué. Mi mujer me pre­gun­taba sin res­pon­derle y mi silen­cio prin­ci­pi­aba a alar­marla cuando lle­ga­mos a casa. Enton­ces mi pecho opri­mido hizo una explosión fuerte y pror­rumpí en copi­oso llanto.

El dia va transcórrer amb cele­bra­ci­ons fins que, arri­bada de nou la nit, “se trató de des­can­sar”. Reti­rat a l'habi­tació amb la seva dona, el senyor Antoni, que vivia a la casa dels sogres, no sabia que l'espe­rava el dis­gust suprem de la jor­nada: “La novia estuvo suma­mente tierna, extre­ma­da­mente amante y cariñosa, pero de ningún modo dis­pu­esta a per­der la vir­gi­ni­dad.

Mari­quita Blanco havia fet vot de cas­te­dat als dotze anys forçada per l'oncle capellà. Tot­hom a la casa ho sabia, i ningú n'havia infor­mat el promès.

El cor­sari va sor­tir de l'habi­tació i va anar a tru­car on dor­mia la sogra “fanática y nula”. “Fue menes­ter ape­lar a la inter­vención de la madre, que allanó las difi­cul­ta­des con una santa plática.

Les difi­cul­ta­des de la nit de nuvis van ser alla­na­das, i no sabem res de les poste­ri­ors, però el cert és que el matri­moni no va tenir fills i que el senyor Antoni va con­viure sem­pre amb una dona d'ulls vidri­o­sos que reia o plo­rava sense motiu, “qui­ta­das todas las espe­ran­zas de poderla refor­mar”.

L'apunt
Després d'ajudar Jordi Pujol a escriure les seves memòries, Manuel Cuyàs evoca la història de la seva pròpia família i el descobriment d'un món que canvia i que té un punt àlgid en la nevada del 62. Ens remuntem al llegendari avi pirata, enriquit a l'oceà Atlàntic i confident de Garibaldi, i a la seva dona, que volia morir verge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.