cultura

La Societat Coral El Micalet homenatja Carles Salvador

Fins al 28 de juny s'hi mostra una exposició bibliogràfica i de fotos del mestre sota el títol genèric “Ensenyar valencià en temps difícils”

La Societat Coral el Micalet ofereix, fins al 28 de juny, la mostra bibliogràfica “Ensenyar valencià en temps difícils. Carles Salvador i Enric Matalí”. Es tracta d'una exposició amb la qual es ret homentage al mestre de Benassasal, Carles Salvador, i també a Enric Matalí, ànima principal dels cursos de Gramàtica Valenciana de Carles Salvador, creats el 1949 dins Lo Rat Penat. Uns cursos que, d'altra banda, s'impartiren fins el 1975, vint anys després de la mort del mestre Salvador, i que ara celebren els 69 anys del seu inici, amb la fita d'haver format, entre 1945 i 1975, a més de 12.000 alumnes en l'aprenentatge del valencià.

Segons explica el president de la SC el Micalet, Tonetxo Pardiñas, “considerem que és molt important que els més joves, els nascuts amb el valencià a l'escola, tinguen coneixement d'una época no tan llunyana en què la feina d'aprendre la nostra llengua era una tasca voluntària i fora de la xarxa escolar oficial. Els nostres fills i filles han de poder imaginar-se l'esforç que suposà per al professorat i l'alumnat d'aquells cursos, a més de la voluntat d'aprendre i l'estima per la llengua que van demostrar. Per això aquesta exposició també va molt adreçada a les escoles i instituts valencians”.

L'exposició, organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans i Escola Valenciana de Castelló de la Plana, reunix les diferents vessants professionals de Carles Salvador: mestre, gramàtic, poeta, escriptor i la seua relació epistolar amb personalitats de la cultura de la seua época.

El visitant troba dos parts ben diferenciades cronològicament. La primera acull una selecció de la trentena de publicacions més representatives en vida de Carles Salvador com els onze llibres de poesies, des de ‘Plàstic' (1923) fins a l'antologia que li dediquen els seus amics l'any que va morir, el 1955. A més a més, també destaquen les acuradíssimes edicions publicades per la Societat Castellonenca de Cultura, que representen el cim ce la seua producció poética: ‘Vermell en to major' (1929), ‘Rosa dels Vents' (1930), i ‘El bes als llavis' (1934), a les quals s'unix la prosa d'‘Elogi del xiprer' (1929).

L'edició clandestina d'‘Elegia' (1944), en plena repressió de la postguerra, o el poemari ‘El fang i l'esperit', premiat i publicat el 1952 però escrit el 1938, en plena guerra, acompanyen en aquesta primera part de la mostra a l'obra narrativa, ‘Barbaflorida, professor' i ‘El maniquí', aparegudes a la revista Nostra Novel·la entre 1930 i 1931, il·lustrades la primera per Espert i la segon pel reconegut Josep Renau. Les dos peces teatrals editades independentment, ‘Un negoci com un altre' (1922) i ‘L'amor camí del cel' (1928) també s'hi poden veure, juntament amb sis peces d'assaig, i el llibret de propaganda turística de la ‘Font d'en Segures' (1933).

A més a més, i com no podia ser d'una altra manera, l'obra gramatical també compta amb el seu espai i així hi ha exemplars del ‘Vocabulari ortogràfic' (1932), dos edicions d' ‘Ortografia' (1934 i 1937), i la de la ‘Morfologia' (1935). I un llibre símbol: la primera edició de la seua ‘Gramàtica Valenciana' (1951) amb exercicis pràctics. Aquesta gramática és l'obra més editada en tota la historia bibliogràfica valenciana, amb 17 edicions fins el febrer del 1995.

D'altra banda, la segona part cronològica de l'exposició reunix 34 publicacions aparegudes després de la seua mort, començant per ‘Parlem bé' (1957) fins a obres reeditades recentment com ‘Les festes de Benassal' o ‘Barbaflorida, professor', les antologies poètiques de Blasco, Simbor i López-Pampló, monografies de Simbor, i dos vídeos, entre altres materials. I com a final del recorregut, la mostra compartix espai amb la dedicada a l'editor i poeta Josep Janés, amb motiu del centenari del seu naixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.