cultura

el nou Bond

Jaume Vidal

Neix el ‘friquisme' tecnològic

L'agent Q, dissenyador dels ‘gadgets' de 007, es consideraria ara una mena de Steve Jobs

Ni el tar­do­renc atrac­tiu de Money­penny; ni l'auto­ritària elegància de M, la dar­rera cap del ser­vei secret MI6; ni les exu­be­rants noies Bond; ni la temp­ta­dora cobdícia per l'or del mal­vat Gold­fin­ger, ni tan sols la seducció d'efecte ins­tan­tani de l'agent 007 tenen tanta potència com el per­so­natge que repre­senta l'agent Q, la part menys gla­mu­rosa però més efec­tiva de la franquícia cine­ma­togràfica de les aven­tu­res de l'agent secret britànic James Bond, nas­cut a les novel·les d'Ian Fle­ming.

El ron­di­naire Q, nom en clau del major Booth­roy, és el sal­va­dor en força cir­cumstàncies de la majo­ria d'agents amb llicència per matar, o òbvi­a­ment amb mol­tes pos­si­bi­li­tats que els matin. Aquest engi­nyer és capaç de trans­for­mar qual­se­vol com­ple­ment de roba en una arma mortífera o en una eina que evita els ensurts de tràgiques con­seqüències. Així, un rellotge de pol­sera ha estat equi­pat amb una serra cir­cu­lar, raig làser o amb una forta corda d'esca­lada. I no obli­dem els bolígrafs. Per exem­ple, el de plata uti­lit­zat a Gol­de­neye. Només cal prémer tres cops i, a banda de sor­tir la punta fina, s'activa una bomba. Però on Q es llu­eix més és en la modi­fi­cació de vehi­cles o en la cre­ació de nous ginys, com la Petita Nellie, un helicòpter des­mun­ta­ble de but­xaca. El giny cap en una maleta i només con­su­meix 11,2 litres cada quilòmetre. Els 2 Cavalls, de la mateixa època, en gas­ta­ven un foti­mer més. I això que pot llançar míssils i té un llançafla­mes. Com que l'equip de tre­ball de Q no para mai, l'helicòpter de but­xaca va donar peu a l'avió de but­xaca: l'Acros­tar, l'avió de reacció més petit del món. Encara ocu­pava menys lloc, una mena de mot­xi­lla auto­pro­pul­sora molt indi­cada per fugir per l'aire i fer tra­jec­tes curts. Una mena de low cost dels apa­rells per volar de Q.

I no obli­dem els equi­pa­ments dels cot­xes. L'Aston Mar­tin que conduïa Sean Con­nery a Gold­fin­ger anava equi­pat amb metra­lla­do­res i un seient de copi­lot que feia sal­tar pels aires les com­pa­nyies no prou agra­da­bles. De l'Aston Mar­tin DB5 i DBS es va pas­sar a un altre model, el V8, molt més sofis­ti­cat i que dei­xava a l'altura d'espec­ta­cle de fira el fet de tenir un dis­po­si­tiu per llançar claus als per­se­gui­dors: el nou Aston Mar­tin ama­gava míssils dar­rere els fars anti­boira. De moment, cap fabri­cant s'ha plan­te­jat incloure de sèrie aquest equi­pa­ment. Un altre 007, Pierce Bros­nan, que és més de mar­ques ale­ma­nyes, conduïa un BMW 750iL amb pneumàtics rein­fla­bles. Si una bala fora­dava la roda, cap pro­blema!, sis­tema d'infla­ment i recaut­xu­tatge automàtic. Aquest mateix cotxe també tenia un sis­tema de con­trol remot per con­duir el vehi­cle sense con­duc­tor... Jo encara em sor­prenc que el meu Renault es tan­qui sense posar la clau...

Tot i que Q sem­bla un home de mal caràcter i que viu obses­si­o­nat perquè els agents li tor­nin les andròmines en bon estat, té un humor força sor­ne­guer. Un dia es va pre­sen­tar amb cadira de rodes i una cama engui­xada. Va pren­dre el pèl a Bond, que no s'ado­nava que es trac­tava d'un nou giny mortífer de Q. El guix ama­gava un potent canó.

És clar que no tot és Q a la sèrie Bond. Els dolents no són qual­se­vol cosa i també se les saben totes. A L'home de la pis­tola d'or, Sca­ra­manga cons­tru­eix la seva arma iden­titària amb un ence­ne­dor, un bolígraf i una cigar­rera. Tot d'or i de marca. La bala, també d'or, por­tava gra­vat el nom del seu des­ti­na­tari: 007. Ara, els dolents són més donats a la gran escala: Gold­fin­ger pla­neja fer escla­tar una bomba atòmica a Fort Knox, i Max Zorin, el rei del micro­xip, vol des­truir Sili­con Valley, que a la tra­ducció espa­nyola esde­ve­nia valle de la Sili­cona, cosa que feia

pen­sar si volia matar un bon gra­pat de científics, en el pri­mer cas, o odi­ava les con­ven­ci­ons de famo­ses, en la segona accepció.

No sé si té la cate­go­ria de giny, però la pròtesi den­tal que porta el gegantí ene­mic ano­me­nat Tauró per­met unes quei­xa­la­des pit­jors que un tret de la Wal­ter PPK, la pis­tola pre­fe­rida de James Bond, amb què fins i tot dorm.

Que a Q també li agrada la gresca es pot com­pro­var en un dels seus dis­senys, la góndola vene­ci­ana que es con­ver­teix en cotxe i que per­met fugir per la plaça de Sant Marc. Una mica estra­fo­lari i massa turístic, però efec­tiu. A més cal pen­sar que estem par­lant de l'etapa de Roger Moore, poc donada a la sobri­e­tat. El mateix Moore conduïa un vehi­cle amfibi que de cotxe pas­sava a ser sub­marí.

Si una cosa té Bond, a més del seu atrac­tiu, és que mai li falta un euro, i no em refe­reixo a la ridícula, a ulls d'ara, pro­posta de Q, a Des de Rússia amb amor, d'ama­gar unes mone­des d'or en un maletí per si calia fer un sub­orn, sinó a la sin­gu­la­ri­tat de diner de plàstic. Bond té una tar­geta de crèdit que es con­ver­teix en una clau mes­tra per entrar a qual­se­vol lloc.

Que el tabac mata len­ta­ment és ben cert, però si es tracta de les cigar­re­tes de Bond, l'efecte és imme­diat. Quan Bond està a punt de ser exe­cu­tat per ordres del mal­vat Blo­feld, demana que li dei­xin fumar l'última cigar­reta. Ni un super­mal­vat s'hi nega, però les feble­ses es paguen cares al món de l'espi­o­natge. La cigar­reta pre­pa­rada per Q conté un dimi­nut dard que salva la vida a l'agent al ser­vei de Sa Majes­tat.

Una altra de les vides que deu Bond a Q és gràcies a una petita bom­bona d'aire com­pri­mit que per­met res­pi­rar 4 minuts sota l'aigua. En va tenir prou per des­lliu­rar-se d'un malin­ten­ci­o­nat tauró. Final­ment sem­pre se'n surt i es beu un Mar­tini. Sac­se­jat, no reme­nat.

Ben comunicat
Si hi ha algun giny de les pel·lícules de James Bond que ha esdevingut peça fonamental de la vida quotidiana actual han estat els transmissors de veus, caràcters i senyals, camuflats dins de rellotges i altres estris. Poques vegades veurem Bond dins d'una cabina telefònica, com els ciutadans contemporanis, la majoria dels quals tenen el seu transmissor particular en forma de telèfon mòbil. En aquest cas la ficció fantàstica, com tantes altres vegades, ha esdevingut una realitat contundent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.