cultura

Realitat fotografiada

Visa pour l'Image, el festival de fotoperiodisme de Perpinyà, deixarà constància d'un “any complicat” en la seva 28a edició

“La mostra dóna visibilitat, llibertat i perennitat a la professió del fotoperiodisme”

El periodisme explica històries, el que passa en un moment determinat, però al cap i a la fi, allò que atrapa la mirada de les persones són les imatges. Des del 1989, Visa pour l'Image, el festival de fotoperiodisme de Perpinyà amb projecció en l'àmbit internacional, recull desenes de projectes fotogràfics que retraten la realitat de què succeeix. “Visa és el moment en què veiem quin és l'actual estat del món. És quan veiem imatges que no apareixen a la premsa”, remarca Brice Lafontaine, president de la Unitat Catalana.

El principal objectiu d'aquesta mostra, que enguany se celebrarà del 27 d'agost a l'11 de setembre i que tornarà a tenir la presència del World Press Photo, “és donar suport a l'ofici del fotoperiodisme per donar-ne perennitat i llibertat d'expressió”, afirma Jean Paul Griolet, president de Visa pour l'Image. Tanmateix, a més de donar visibilitat a aquests professionals, que capturen la realitat i la crueltat dels conflictes amb una càmera, el festival narra principalment, a partir de les imatges, uns fets que no tothom coneix perquè la premsa no sempre en fa prou ressò.

“Aquest ha estat un any complicat, hi ha hagut molts atemptats. Alguns de més televisats perquè ens han tocat de prop i d'altres que no tant, com els de Beirut o Ankara”, lamenta Jean François Leroy. Aquesta serà una de les temàtiques conductores de la nova edició, que es veurà complementada per reportatges sobre “les guerres de les quals es parla massa poc”, hi afegeix. D'altra banda, un dels conflictes que no pot faltar en un moment com aquest és el dels refugiats. “Hem rebut 413 propostes que reflectien aquesta problemàtica”, diu Jean François.

Fins ara s'han presentat 11 de les 25 propostes que conformaran la programació. Des d'històries aterridores sobre el paco, una nova droga que s'estén per Sud-amèrica, fins al problema del Kurdistan o les aigües tèrboles d'Israel, Gaza i Cisjordània, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.