Confusió i dubtes als municipis sobre l'aplicació pràctica del decret estatal

Els treballadors de les empreses municipals no queden afectats per la retallada, però sí els directius

El decret estatal esmenat ahir imposa la prohibició d'acudir al crèdit a llarg termini, textualment, a «les entitats locals i les seves entitats dependents classificades en el sector de les administracions públiques», en un redactat que s'ha obert a diverses interpretacions. Fonts municipals consultades optaven ahir per la prudència, ja que «és un text complex, que imposa canvis estructurals i que possiblement tingui més novetats complementàries, així que cal veure quines decisions prenen en els propers dies administracions complementàries com ara la Generalitat». Segons aquestes fonts, «cal estudiar bé la normativa», que a més podria tenir una aplicació diferent segons cada cas: «Dependrà del tipus de societat pública i també del municipi, perquè no tots els ajuntaments tenen el mateix nivell d'endeutament». Per això creuen que «fins la setmana vinent no se'n podrà fer una valoració global clara».

Directius afectats

Altres fonts consultades de la Diputació només aclarien ahir els aspectes relacionats amb la retallada de sou dels funcionaris. «Els treballadors de les empreses municipals no estan afectats pel decret, perquè a més segurament estaran subjectes a un conveni laboral, però sí els seus directors i el personal directiu en general», explicaven a El Punt. En tot cas, les mateixes fonts ja deixaven clar que la Diputació no té empreses que en depenguin, sinó organismes públics «sense un conveni ni una comptabilitat a banda», per la qual cosa quedaran afectats igualment per la retallada, en les mateixes condicions que la resta de la corporació. L'ens, que en total té uns 1.300 treballadors «amb modalitats molt diferents», està calculant encara l'estalvi que li pot suposar l'aplicació del decret de la retallada de sous.

Salou calcula estalviar 600.000 euros amb la baixada de sous

a.p

Un altre ajuntament en què tampoc no acaben de tenir clar com aplicar el decret del govern estatal és el de Salou. En aquest cas, el regidor d'Hisenda, Jesús Barragán, va reconèixer ahir que de moment no s'ha pogut acabar de concretar com s'aplicarà la rebaixa de sous dels treballadors municipals que, en principi, ha de ser d'un 5% de mitjana, tot i que amb diferències segons la massa salarial de cada categoria. «Ho estudiem amb molta cautela, perquè encara no està gens clar com s'han d'aplicar aquestes mesures a Salou», va explicar Barragán. Amb la informació que han pogut recopilar, però, el consistori calcula que en total els suposarà un estalvi d'uns 600.000 euros, una xifra que l'alcalde, Pere Granados, ja va advertir que no compensa la capacitat inversora que proporcionen els crèdits.

Tarragona crea una comissió d'experts per interpretar el decret

S.C

Davant la complexitat del contingut del decret llei, l'Ajuntament de Tarragona va decidir crear una comissió d'experts perquè analitzi el text i ajudi l'equip de govern a fer una interpretació correcta i adequada, principalment pel que fa a la retallada de salaris als funcionaris, que tindria en compte les diferències segons la massa salarial de cada categoria. L'equip estarà format pel secretari, l'interventor, el tresorer, el cap de serveis de comptabilitat del consistori i el vicesecretari. Aquestes persones coordinaran l'operatiu i com a representants polítics hi estaran l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Sergi de los Ríos, i el regidor responsable de l'àrea d'Hisenda, Pau Pérez. Paral·lelament a aquesta comissió creada a l'instant, també s'ha organitzat un segon equip, compost principalment de funcionaris procedents dels departaments de contractació, de l'àrea de comptabilitat, de l'oficina de projectes i de l'àrea de personal. En principi, estava previst que avui, a les onze del matí, es reunissin tots els membres de la comissió d'experts per informar de manera puntual i detallada.

Un estalvi d'1,5 milions cada any

Amb la retallada de sou que s'aplicarà als 1.300 funcionaris del consistori tarragoní a partir del mes que ve –la rebaixa seria d'un 5% de mitjana–, Ballesteros va explicar que gràcies a aquesta mesura les arques municipals s'estalviarien almenys 1,5 milions d'euros.

Crèdit a través d'Innova

n.s

A diferència de molts ajuntaments, que van haver de convocar plens a corre-cuita per demanar crèdit, el de Reus disposa d'un instrument «útil en temps de crisi per afrontar aquest tipus de situacions», admet el mateix alcalde, Lluís Miquel Pérez, en referència al hòlding municipal d'empreses Innova. Tant aquest com les empreses que en depenen no es regeixen pels mateixos paràmetres que l'administració pública, de manera que poden demanar crèdit si ho necessiten, sense estar subjectes a les restriccions que ara imposa el govern estatal. Pérez detalla que d'Innova depenen empreses amb activitat competitiva en el mercat, que, per tant, generen ingressos derivats de l'activitat que presten, i «no estan subjectes al sector públic». D'altra banda, hi ha un grup d'empreses municipals, les agrupades en l'EPEL Innova, que sí que n'estarien afectades perquè, tot i prestar serveis, es beneficien de fons públics; són Reus Transport, Reus Esport i Lleure i Sagessa i les empreses que presten serveis socials, sanitaris i educatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.