Economia

pagesia

temporers

La falta d’allotjament deixa temporers dormint al carrer

L’Ajuntament de Lleida atén una setantena de treballadors a l’alberg, però alerta que no és la seva funció i més quan la majoria dels usuaris tenen contracte

El sindicat vol que Inspecció de Treball avaluï les condicions d’acollida

Primers dies de la campanya d’atenció als temporers a Lleida, i ja hi ha persones dormint al carrer i el servei de l’alberg municipal de la ciutat està ple.

La gran majoria dels temporers tenen feina amb contracte, però l’allotjament és una altra història. Alguns no en tenen, altres prefereixen buscar-se la vida abans que usar els allotjaments que se’ls ofereixen i, fins i tot, hi ha qui no gosa demanar-ho per no perdre la feina.

L’opció de no demanar allotjament, segons diverses fonts, es fa també per evitar reduccions en la nòmina, ja que l’empresari resta una part del salari si al contracte s’inclouen les despeses de facilitar lloc on dormir. Altres treballadors prefereixen buscar espais gratuïts, com seria l’alberg municipal, i estalviar-se aquests diners. I aleshores és quan, si l’alberg està ple o ja s’ha utilitzat el màxim de dies establerts sense que hi hagi causes socials que ho justifiquin, es passa a dormir al carrer.

El tinent d’alcalde i regidor de serveis socials de l’Ajuntament de Lleida, Xavier Rodamilans, va explicar que ahir hi havia una setantena de temporers allotjats a l’alberg municipal d’un màxim de vuitanta places per a aquest fi. No obstant, Rodamilans alertava: “La nostra funció no és aquesta ni podem allotjar tothom.” És per això que mantenen els contactes amb les organitzacions agràries perquè siguin els empresaris els que es facin càrrec d’aquest allotjament, tal com estableix el conveni del camp, tot i que no és obligatori. Rodamilans hi afegia que no hi ha saturació, que el servei d’atenció als temporers és àgil i facilita les contractacions a molts pobles de l’entorn, i posava com a exemple que el servei de dutxes aquest cap de setmana només ha atès tres serveis.

El grup municipal de La Crida, però, va assegurar que ja hi ha una trentena de persones dormint al carrer i que la Paeria fa dos anys que no vol resoldre aquesta falta d’habitacions per als treballadors agraris.

D’altra banda, el sindicat UGT va presentar ahir una denúncia a Inspecció de Treball perquè avaluï les condicions de treball i allotjament dels temporers i verificar si les protestes de Seròs i la Granja d’Escarp de fa tres setmanes són reals o només casos aïllats. La Inspecció ja va dir que, per ara, no han detectat cap irregularitat en la contractació.

LA XIFRA

23.000
Temporers
treballaran a les comarques de Lleida durant tota la campanya agrària, segons les previsions sindicals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona