Economia

Economia

Una nova pagesia per al Montserratí

Una associació promou el relleu generacional dels pagesos de l’entorn de la muntanya, la recuperació d’antics conreus i els productes de proximitat

Ha obert a Marganell una oficina d’assessorament agrari

L’Asso­ci­ació Massís del Mont­ser­ratí tre­ba­lla pro­mo­vent el relleu gene­ra­ci­o­nal de la page­sia i recu­pe­rant antics con­reus a diver­sos muni­ci­pis de l’entorn de Mont­ser­rat. El seu objec­tiu és arri­bar a un màxim de dinou pobla­ci­ons de la zona. Per pro­moure la page­sia, ha posat en marxa setze horts soci­als comu­ni­ta­ris al Bruc, està orga­nit­zant fires de pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat del Mont­ser­ratí en diver­sos muni­ci­pis, i també impulsa la cre­ació d’un banc de ter­res per posar en con­tacte pro­pi­e­ta­ris de ter­res amb nous pro­duc­tors, i la redacció d’una diagnosi de l’estat de la page­sia per reflec­tir en un mapa com estan els camps, què s’hi pot cul­ti­var o quin accés a l’aigua tenen.

Tot i que va néixer el 2011 entre el Bruc i Coll­bató, ha estat en l’últim any quan la ini­ci­a­tiva ha tin­gut un impuls més impor­tant, sobre­tot arran de la gestió dels horts comu­ni­ta­ris fa un any. Ara, l’enti­tat acaba d’obrir la pri­mera ofi­cina d’asses­so­ra­ment agrari a Mar­ga­nell. Ho ha fet amb l’ajuda de l’Ajun­ta­ment bagenc, que els ha cedit l’espai de la caseta de fusta on abans hi havia una agro­bo­tiga, i també del Patro­nat de la Mun­ta­nya de Mont­ser­rat, que sub­ven­ci­ona la con­trac­tació d’una engi­nyera agrícola que resoldrà de manera gratuïta dub­tes dels page­sos. La intenció és crear una xarxa d’ofi­ci­nes a diver­sos muni­ci­pis de l’entorn de Mont­ser­rat, segons ha expli­cat el pre­si­dent de l’enti­tat, Àlex Bagant.

Durant la pre­sen­tació que s’ha fet aquesta set­mana, l’enti­tat va expli­car que tre­ba­lla amb tres eixos per acon­se­guir pro­moure la page­sia, asse­gu­rar-ne el relleu gene­ra­ci­o­nal i donar a conèixer els pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. El pri­mer eix és la for­mació o el guiatge per a nous pro­duc­tors, que s’acon­se­gueix amb l’ober­tura de les ofi­ci­nes d’asses­so­ra­ment agrari, on també es faran for­ma­ci­ons, xer­ra­des i jor­na­des tècni­ques. El segon és fomen­tar la pro­ducció amb els horts d’auto­con­sum, que posen en con­tacte amb la terra per­so­nes que no hi tenen accés. Fa més d’un any que fun­ci­o­nen al Bruc, on s’han recu­pe­rat uns horts que feia entre 15 i 50 anys que esta­ven en desús, i ara es vol esten­dre aquesta ini­ci­a­tiva a altres punts amb vista a la pri­ma­vera que ve.

Final­ment, l’asso­ci­ació usa les fires del Mont­ser­ratí per pro­moure el pro­ducte local. Pre­ci­sa­ment, l’enti­tat està poten­ci­ant ara aques­tes fires de pro­duc­tes km 0 –tant d’ali­men­tació com d’arte­sa­nia– amb la intenció que els pro­duc­tors socis puguin dis­po­sar d’un cir­cuit de sis fires durant l’any, entre les quals per exem­ple hi hau­ria les de Mar­to­rell, Olesa, el Bruc, Sant Vicenç i Cas­tell­bell i el Vilar. Es faran coin­ci­dir amb altres esde­ve­ni­ments en aquests muni­ci­pis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.