Economia

El Bages i l’Anoia, a la cua en protecció social dels aturats

CCOO alerta que quatre de cada deu desocupats d’aquestes comarques no reben cap prestació

El sindicat proposa la reindustrialització, l’augment de salaris i una renda garantida per millorar la situació

El sindicat CCOO ha elaborat un informe sobre el mercat de treball, les llars i la desprotecció social a la demarcació de Barcelona que posa en evidència, entre altres factors, una davallada en la protecció social dels aturats. L’estudi constata que la taxa de cobertura de protecció social per atur se situava a finals del 2016 en el 54,9% al Bages i el 56% a l’Anoia. La mitjana a les comarques barcelonines és del 58,9%. Superen aquesta dada el Berguedà, amb el 60,8%, i Osona, amb el 62,4%.

El sindicat considera “un problema social de primer ordre” que més de quatre de cada deu aturats de l’Anoia i el Bages –prop de vuit mil persones en números absoluts– no cobrin cap tipus de prestació contributiva o assistencial.

El document constata la davallada de la protecció social dels aturats des del 2008, motiu pel qual no s’hi inclouen desglossades les dades del Moianès. La davallada ha estat similar a totes les comarques, accentuada pels percentatges que tenien el Bages i l’Anoia fa nou anys: 87,7% i 81,2%, respectivament. El sindicat exigeix que es millori la protecció social de les persones i que es dediqui més atenció a comarques on s’ha registrat una forta destrucció d’ocupació i teixit productiu, com és el cas de l’Anoia. CCOO aposta per la reindustrialització com a estratègia: “No podem acceptar aquest patró de creixement inestable i vulnerable”, manifesten des del sindicat.

En un àmbit més general, l’estudi constata un retrocés en drets laborals, precarietat de l’ocupació, caiguda dels salaris i desprotecció social, situacions que incrementen notablement el risc de pobresa. De fet, l’informe conclou que treballar ja no exclou de la pobresa i xifra en 390.000 les víctimes de la pobresa laboral a Catalunya. Com a mesures, CCOO proposa la renda garantida de ciutadania, un augment progressiu de salaris i polítiques d’ocupació adequades als col·lectius més necessitats, com són els joves i els més grans de 45 anys.

LA XIFRA

7.952
aturats
de l’Anoia i el Bages no rebien cap prestació a finals de 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia