La FMC ofereix a Madrid 50 milions de metres quadrats lliures en polígons de 40 municipis

Els alcaldes llancen un missatge d'unitat institucional per atraure inversions i generar ocupació, davant un centenar d'assistents

Una quarantena d'alcaldes de poblacions catalanes van encapçalar ahir una insòlita missió comercial a la capital espanyola. Amb el lema La base del futur, es van presentar al Círculo de Bellas Artes per convèncer un auditori d'empresaris i representants de les patronals estatals dels beneficis d'invertir i expandir la seva activitat en sòl català.

L'objectiu últim, donar sortida als 50 milions de metres quadrats pendents de comercialitzar als nous polígons catalans. I els arguments, un territori amb ganes d'emprendre, mà d'obra especialitzada i infraestructures de comunicacions –hi ha força polígons a l'eix de l'A-2, a les comarques de Ponent i l'Anoia; i d'altres, a tocar de la cruïlla entre l'AP-7 i la C-58, com els casos dels parcs empresarials de Sant Pau, a Sabadell, i el Centre Direccional de Cerdanyola–. A més, els alcaldes van recordar que les zones en desenvolupament tenen a prop centres universitaris de referència i el valor afegit que implica una infraestructura tecnològica com el sincrotró Alba.

Promoció a banda, els mandataris municipals es van comprometre a aplanar el terreny burocràtic per a l'aterratge de les empreses, agilitzant les concessions de llicències, simplificant tràmits i enfortint la tasca d'assessorament i suport. En la majoria de casos, els municipis també s'han compromès a donar facilitats fiscals, com ara la possibilitat de pagar de manera fraccionada tributs i cànons.

Suports de totes bandes

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, va expressar el seu suport a la iniciativa, amb parlaments dels alcaldes de Lleida (PSC), Sant Cugat (CiU) i Llinars del Vallès (ERC), i del director de l'Incasòl, Miquel Bonilla (ICV-EUiA), tot plegat per llançar també «un missatge d'unitat institucional i de tots els colors polítics», va destacar Manuel Bustos. Representants de diverses patronals –el Consell de Cambres, Foment del Treball, Pimec i Fepime– i dels sindicats majoritaris també hi van intervenir.

Acabat l'acte, Bustos va qualificar-lo d'«èxit extraordinari» i agraïa el «reconeixement al lideratge» municipal per cercar sortides a la crisi. Alcaldes i empresaris van aprofitar un àpat posterior per establir contacte i començar a treballar possibles sinergies, ja que també s'hi van desplaçar els promotors de cada parc d'empreses.

Un escenari nou

Bustos va admetre que en un matí no es poden començar a tancar operacions, però va destacar que «avui [ahir per al lector] comencen a canviar moltes coses perquè els empresaris de la capital han vist una Catalunya emprenedora, dinàmica, amb il·lusió i compromís que fins ara no s'havien trobat».

ELS MUNICIPIS

Comarques barcelonines
Barberà del Vallès
Castellar del Vallès
Cerdanyola del V.
Cornellà de Llobregat
Gavà
Llinars del Vallès
Mataró
Parets del Vallès
Pineda de Mar
Polinyà
Ripollet
Sabadell
Santa Maria de Palautordera
Sant Cugat del Vallès
Sant Quirze del V.
Subirats
Terrassa
Viladecans
Catalunya central
Manresa
Les Masies de Voltregà
Masquefa
Òdena
Olvan
Santa Margarida de Montbui
Torelló
Vilanova del Camí
Camp de Tarragona
Constantí
Reus
Tarragona
Terres de l'Ebre
Ascó
Móra la Nova
Ulldecona
Comarques de Ponent
Agramunt
Anglesola
Les Borges Blanques
Cervera
Lleida
Vilanova de la Barca
Vilagrassa
Comarques gironines
Salt
MANUEL BUSTOS
president de la fmc i alcalde de sabadell
«Per als alcaldes és molt important la seva presència en aquest acte, però encara ho és més per als nostres conciutadans. Els estem expressant el compromís col·lectiu de treballar junts amb l'objectiu de generar més riquesa i benestar»
CELESTINO CORBACHO
ministre de treball i immigració
«Un acte com aquest té una rellevància especial en temps de crisi. Els ajuntaments i les ciutats han demostrat ser els motors del desenvolupament del nostre país i aquesta és una referència a tenir present amb vista al futur»
LLUÍS RECODER
ALCALDE DE SANT CUGAT
«Representem un territori que històricament ha estat la fàbrica d'Espanya, som la porta de Europa, amb excel·lents infraestructures de comunicació, científiques, com el sincrotró Alba, universitats de primer nivell i capital humà preparat, una societat oberta al futur i unes institucions capaces d'entendre's i estar al costat de l'empresa»
MARTÍ PUJOL
ALCALDE DE LLINARS DEL VALLÈS
«L'escenari econòmic actual fa necessari un impuls des de diversos àmbits, especialment el local»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona