L'operació de Caixa Penedès afectarà uns 300 treballadors i una setantena d'oficines de l'entitat
Els sindicats volen que les baixes de personal es resolguin amb prejubilacions
Tot el contrari a una «esbroncada» és el que ha tingut la direcció de Caixa Penedès per part de la Generalitat, tal com va assegurar ahir la direcció de l'entitat. Segons fonts de Caixa Penedès, el conseller Castells ha estat al corrent de cada un dels passos que s'han fet en aquesta operació i ha avalat el resultat final, que converteix l'entitat penedesenca en la segona de bord d'un gran grup que hauria de liderar el mapa de caixes en l'arc mediterrani a llarg termini.
El SIP que han constituït les quatre entitats comportarà la creació d'un banc central, amb seu social a Madrid, que estarà participat per les quatre caixes que integren el grup. Des d'aquest banc es dirigirà el procés d'expansió del SIP a la resta del territori de l'Estat.
D'aquesta manera, cada una de les caixes que integren el grup ha aconseguit mantenir l'arrelament territorial com una de les bases de futur. Caixa Penedès serà la representant del grup a Catalunya i Aragó. Caja Murcia representarà la marca al País Valencià i Múrcia. Caja Granada ho farà a Andalusia. I Sa Nostra representarà el grup a les Illes Balears i Canàries.
La decisió de Caixa Penedès d'integrar-se en el primer SIP que afecta una caixa catalana ha posat fi a les incerteses que fins ara envoltaven el procés. De moment, una part important dels treballadors veuen que el grup pot tenir la solidesa necessària per subsistir i garantir la continuïtat de les entitats que han iniciat el SIP, ja que les condicions del grup deixen les caixes en una posició raonable des del punt de vista del volum de negoci –serà el sisè grup financer de l'Estat.
Amb aquesta operació, la direcció de Caixa Penedès ha aconseguit l'objectiu que s'havia marcat de trobar aliats fora de Catalunya per poder preservar la seva marca aquí –mantindrà la seu social a Vilafranca del Penedès–. De fet, Caixa Penedès assumirà també les oficines que la resta de caixes del grup tenen a Catalunya. Els sindicats creuen que el més important ara és aconseguir que els treballadors de Caixa Penedès puguin, com a mínim, mantenir les condicions actuals, i que els nous s'integrin en un procés satisfactori.
Les situacions més complicades seran les oficines que Caixa Penedès té en comunitats autònomes on també són presents les altres entitats del grup. Les oficines assumiran la marca de l'entitat mare de cada zona, però el comitè d'empresa no vol renunciar a les condicions laborals, malgrat que la situació és bastant homogènia.
La cursa sindical
L'inici del procés d'un SIP per part de la direcció ha coincidit en el temps amb l'inici d'un procés intens per part dels sindicats que preparen les eleccions al comitè d'empresa. De moment, els sindicats independents representats a Caixa Penedès, Caja Murcia, Caja Granada i Sa Nostra ja s'han consolidat com a grup majoritari del SIP i dijous van emetre un comunicat en el qual celebraven que l'acord no permeti gaires «excuses per fer retallades de personal ni de les condicions laborals» i demanaven al govern espanyol que la reforma legislativa promesa pel PSOE i el PP reculli la possibilitat que la societat central del grup fos una caixa i no un banc per remarcar el sentit social de les caixes.
Precisament, ahir els representants del sindicat independent a Caixa Penedès, SECP, van tenir una topada amb la direcció per la campanya d'informació que, des de fa uns dies, fan al departament de tresoreria. El cap de recursos humans els va fer fora perquè «interrompien el procés productiu», però va deixar que els representants de CCOO fessin tasques informatives.
Pel SECP això es va interpretar com una fórmula per afavorir majories determinades en les properes eleccions sindicals. Ahir a la tarda, però, la direcció de l'entitat va negar aquest propòsit i va assegurar que sempre s'han deixat fer tasques informatives als sindicats però als seus llocs de treball.