Giró eleva el càlcul del dèficit fiscal fins als 20.000 milions d’euros: “No és una cantarella, és una injustícia”
El conseller d’Economia i Hisenda es proposa millorar el ‘ràting’ de la Generalitat per tornar a obtenir finançament als mercats
El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha elevat el càlcul del dèficit fiscal a una xifra d’entre 18.000 i 20.000 milions d’euros davant els aproximadament 16.000 milions d’euros d’acord amb els darrers càlculs del 2017 corresponents a l’any anterior. “No és una cantarella, és una injustícia. I el que fan els pobles que pateixen injustícies és denunciar-les fins al dia que es resolen”, ha sentenciat Giró en la seva compareixença a la Comissió d’Economia.
El conseller ha afegit que el dèficit suposa entre 2.400 euros i 2.600 euros per cada persona i any que viu a Catalunya “en serveis de salut o educació i prestacions que s’evaporen”. Giró també ha explicat que buscarà millorar el ’ràting’ de la Generalitat per tornar a obtenir finançament als mercats.
“Els demano que imaginin què podríem fer amb aquests recursos per concretar-los en formes possibles de benestar per a la ciutadania”, ha traslladat als diputats de la Comissió d’Economia, a qui ha traslladat els objectius del Departament per a aquesta legislatura i ha demanat “reclamar plegats els recursos que ens corresponen”. “L’horitzó del Govern és la sobirania plena. Poder esdevenir, pacíficament i democràticament, un nou Estat dins la Unió Europea. I això també significa, com no escapa a ningú, disposar d’una Hisenda pròpia”, ha continuat.
Sobre els pressupostos, Giró ha defensat començar a treballar en els del 2022. En aquest sentit, ha comentat que aquest dimarts ha signat l’Ordre interna d’elaboració de pressupostos per a l’any que ve i que els tràmits començaran “oficialment” l’1 de juliol. D’aquí a uns mesos, els pressupostos passarien primer pel Govern i tot seguit començaria la tramitació parlamentària. Tot i això, Giró ja va mantenir fa uns dies trobades amb els grups per bastir possibles aliances.
Giró ha assegurat que els pressupostos actuals són “molt eficients” i “prou flexibles per a donar-nos marge de maniobra i adaptar-los a les exigències de les circumstàncies excepcionals”, en referència a la pandèmia. A més, sosté que els actuals pressupostos no han impedit gestionar els recursos addicionals i perquè l’increment del sostre de dèficit ha permès disposar de 2.530 milions d’euros de més. En aquest sentit, ha tornat a reclamar que el dèficit es mantingui.
Entre les diferents actuacions previstes pel seu departament de cara a aquesta legislatura, Giró ha comentat que un dels objectius serà a millora del ràting de la Generalitat per tornar a accedir als mercats i “recuperar la sobirania financera”, al mateix temps que reduiria la dependència al Fons de Finançament de les Comunitats.
Giró es reunirà aquesta mateixa setmana amb una d’aquestes agències i també ha explicat que començarà a formalitzar operacions amb el Banc Europeu d’Inversions per finançar projectes com el tren a la T1, l’ampliació a la Fira de Gran Via i la remodelació del recinte de Montjuïc o la inversió en la xarxa de subministrament d’aigua a l’àrea metropolitana.
Una altra de les mesures que ha anunciat Giró és la intenció d’aplicar deduccions en l’IRPF per a la rehabilitació i millora de l’eficiència energètica dels habitatges habituals. En aquest sentit, ha apuntat que seria per una raó de sostenibilitat mediambiental i raó social.