Economia

GUILLEM LÓPEZ CASASNOVAS

CATEDRÀTIC D’ECONOMIA DE LA UPF

“S’han acabat les zones de confort”

“Ens haurem d’acostumar a viure davant d’un futur cada cop més incert”

“A Catalunya, tenim una economia estressada”

Economista i docent
Economista i professor universitari nascut a Ciutadella (1955), té un extens currículum de col·laboracions amb universitats internacionals en l’àmbit de l’economia, la salut i la recerca social, i com a assessor dels governs català, mallorquí i espanyol. Ha estat professor a les universitats de Stanford i Sussex; membre del consell de govern del Banc d’Espanya i de la comissió mixta de valoració Estat i Generalitat.
Conferència col·loqui ‘L’economia que ve. Quin futur ens espera després de la pandèmia? Dimecres dia 4 de maig, a les 10 h, al CaixaForum Girona. Reserva el teu lloc a [email protected]. Aforament limitat.

Guillem López Casasnovas descriu en l’entrevista el panorama econòmic del moment, marcat per la incertesa i la globalització. Dona receptes per fer-hi front, com ara amb la formació i, sobretot, amb l’adaptació constant als canvis.

Seguint el lema de la jornada, què creu que ens espera després de la pandèmia des del punt de vista econòmic?
Crec que es produirà una adaptació gradual per acostumar-nos a viure davant d’un futur cada cop més incert: la geopolítica, la internacionalització, la salut global, la productivitat sectorial relativa, l’ajustament a la innovació disruptiva, etc.; tot plegat fa per a una economia molt sensible a qualsevol d’aquells canvis, en particular per a una economia oberta com la nostra. S’han acabat, per bé i per mal, les zones de confort.
Quines mesures cal prendre per adaptar-nos a la situació que descriu?
Cal formació, formació i formació. El capital humà, el social, el logístic i el físic s’han de transformar, per transitar en paral·lel als ritmes dels nous temps.
És clar que la situació de la guerra d’Ucraïna i Rússia empitjora el panorama. Com es manifesten les derivades?
Doncs en cadenes de valor trencades, canvis de rutina imposades en el transport, en l’energia, en la confiança de les transaccions, en la ciberseguretat...
Com influirà en l’hegemonia econòmica mundial que, segons sembla, està en joc?
Les economies del sud-est asiàtic seran les grans beneficiàries de l’embolic europeu: nord-sud, est-oest. Hi ha una Unió Europea que no acaba de néixer respecte d’uns estats que no acaben de morir.
La covid-19 i la guerra citada són uns clars exemples dels efectes de la globalització. Hi ha alternatives?
La globalització cedirà un poc, però les grans àrees de comerç es mantindran.
Quin paper hi poden jugar els moviments que sorgeixen ara d’economia de Km 0, etc., és a dir, alternatius?
No les veig, les alternatives; el km 0 és car, i no tothom se’l pot pagar.
Com veu Catalunya en la conjuntura econòmica actual?
Tenim una economia estressada per la dificultat de mantenir un peu en l’economia global, un conflicte polític permanent amb l’Estat, i dintre del nostre país amb les incapacitats d’entendre que hi ha reptes i objectius superiors que les misèries normals del dia a dia en una societat desenvolupada.
L’estrès, però, pot tenir la seva part positiva.
Un poc d’estrès sempre va bé. Una xutada d’adrenalina per lluitar i competir és bona. Però els ciutadans no poden lluitar sempre i en tots els llocs contra els elements que ens ofeguen. L’excés d’estrès pot portar-nos a pal·liatius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.