Economia

La sinistralitat laboral se situa en els nivells més baixos dels últims vuit anys

Ocupació

Després del repunt del 2006 la sinistralitat laboral va tornar a retrocedir l'any passat a Catalunya. El nombre d'accidents mortals va disminuir de 143 a 105, mentre que les incidències greus van experimentar un petit creixement, en passar de les 1.250 del 2006 a les 1.292 de l'any passat.
Amb tot, el conjunt de dades retorna a la tendència descendent que es va trencar l'any passat, quan el nombre d'accidents i la sinistralitat a la feina va repuntar amb força.

La consellera de Treball, Mar Serna, ha mostrat la seva satisfacció per això, però ha subratllat que els accidents a la feina encara són massa nombrosos a Catalunya i tenen una forta càrrega en costos humans, socials i laborals. L'índex de sinistralitat, que calcula el nombre d'accidents per cada cent mil treballadors, va situar-se l'any passat en les 5.724 incidències, un 3,8% menys que el 2006 i la xifra més baixa dels últims vuit exercicis.

La construcció continua molt per davant d'altres activitats en sinistralitat, amb un índex d'incidència sobre accidents mortals de l'11,7, enfront el 3,4 aconseguit per la indústria i el 2,5 dels serveis.

Estalvis
Aquesta reducció dels accidents va comportar l'any passat un estalvi de set milions d'euros en costos salarials en relació amb el 2006. Segons les estimacions del departament de Treball, el cost salarial dels accidents laborals va ser l'any passat d'uns 225 milions d'euros, un 3,1% menys que l'exercici anterior. En aquest estalvi és fonamental la reducció dels dies de baixa, que van passar d'un total de 3,18 milions el 2006 a 2,94 milions de l'any passat en el conjunt de Catalunya.

"Els estalvis encara podien ser molt més grans perquè hi ha un nombre important de baixes per accidents traumàtics –cops o caigudes, bàsicament– que podrien evitar-se amb molt poca inversió", ha dit Mar Serna en la presentació a la premsa d'aquestes dades.

Els accidents per causes traumàtiques van ser l'any passat el 39% del total, mentre que aquells derivats de causes naturals –principalment vessaments cerebrals i infarts– van sumar el 33%. L'altre 28% està causat per accidents de trànsit durant la jornada laboral o de camí cap a la feina.

Incidència a Monistrol
Per altra banda, un operari que estava manipulant les bateries del funicular de Montserrat va morir ahir en patir una descàrrega elèctrica, segons van informar els Bombers de la Generalitat.

L'accident va tenir lloc a primera hora de la tarda a Monistrol de Montserrat, on l'operari estava treballant amb les bateries. El treballador va morir a l'acte per la forta descàrrega elèctrica que va patir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Els pescadors d’arrossegament de Cambrils dividiran la veda

Cambrils
QUERALBS

FGC alerta que el consistori no ha signat el principi d’acord sobre Vall de Núria

QUERALBS
economia

Nova associació per millorar l’economia i promocionar les Garrigues

Juneda
economia

Catalunya va rebre 1,87 milions de passatgers internacionals per via aèria a l’abril

barcelona
economia

Criteria Caixa es convertirà en el primer accionista de Colonial

barcelona

Girona limitarà els grups de turistes a 25 persones i prohibirà l’ús d’altaveus

GIRONA

L’IRTA converteix les seves explotacions en laboratoris amb nova tecnologia

la tallada d’empordà

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a la ciutat

GIRONA
SANT PERE PESCADOR

El càmping gironí Las Dunas, premiat als ACSI Awards 2024

GIRONA