Economia

La llum pujarà un 6%, però hi haurà una tarifa social

ESTAT ESPANYOL

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha anunciat aquest dimecres al Congrés que la pujada de la factura elèctrica se situarà entre el 5 i el 6% i variarà en funció de la "vulnerabilitat" i la "capacitat d'estalvi" dels consumidors.

Aquesta xifra s'haurà de confirmar l'1 de juliol, però en cap cas seguirà la proposta de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) que considerava oportú una pujada de més de l'11%. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja va rebaixar aquesta xifra situant-la al nivell de la inflació, un 4,6%.

Davant la Comissió d'Indústria, Turisme i Comerç del Congrés, el ministre ha explicat que "la pujada en terme mitjà estarà a l'entorn de l'IPC, però amb diferències en funció del grau de vulnerabilitat dels consumidors i la seva capacitat d'estalvi". Indústria aplicarà l'increment segons els criteris socials i de "progressió", així com d'eficiència i estalvi, ha afegit.

El ministre ha assenyalat a més que al seu departament no li correspon abordar la possible supressió de l'IVA de la tarifa, però sí ha assegurat que l'administració posarà "de la seva part" en la reducció del dèficit tarifari (diferència entre els ingressos i el cost de generar electricitat).

Tarifa social
Segons Sebastián, 4,5 milions de llars es veuran beneficiats de la nova tarifa social, que suposa reduccions de fins un 10% en el preu de l'electricitat. Aquesta tarifa rebaixarà la factura de les llars amb menys potencia contractada (menys de tres kilowats), segons Indústria.

La Federació d'Usuaris i Consumidors Independents creu que l'aplicació d'aquesta tarifa "no és justa perquè no es valoren els ingressos econòmics de les famílies, sinó la potencia contractada, cosa que suposa una discriminació cap a les llars en les quals hi viuen més persones".




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.