Economia

Endesa i Red Eléctrica acaben dient-se de tot per l'apagada

Una avaria històrica

Els presidents de Fecsa Endesa i de Red Eléctrica de España (REE) han protagonitzat una guerra de retrets per veure qui aconseguia treure’s del damunt la responsabilitat de la gran apagada de Barcelona del 23 de juliol. Com era previsible, els responsables de les empreses es culpen mútuament de l’avaria i no aconsegueixen aclarir les causes d’una de les crisis més nefastes pel que fa a les infraestructures catalanes.

El president de Fecsa Endesa, Manuel Pizarro, no va decebre els membres de la diputació permanent que estaven convocats per sentir les seves explicacions sobre la crisi elèctrica. Amb un to més que contundent, Pizarro culpa REE de l’apagada i nega que el cable que va caure a la subestació de Collblanc, que és de la seva propietat, sigui la causa de l’avaria que va deixar sense llum 350.000 persones. Segons el president d’Endesa, si l’origen de l’apagada hagués estat el cable, el tall de llum hauria durat deu minuts i no hauria perjudicat més de 40.000 clients.

Durant més de tres hores i farcint amb nombrosos detalls la pel·lícula dels fets, Pizarro –que compareix a petició pròpia– ha explicat que la subestació de Collblanc va quedar aïllada després de la caiguda del cable i que, per tant, no pot ser l’origen de l’apagada. Dit això, ha posat totes les sospites sobre Red Elèctrica, que presideix Luis Atienza.

Fum a Maragall
Segons Pizarro, hi ha cintes que proven que la Guàrdia Urbana havia detectat fum i soroll a l’estació de Maragall de REE, que es va acabar cremant i que va provocar la gran apagada. A més, el president d’Endesa ha acusat la companyia d’Atienza de no mantenir com cal la xarxa elèctrica.

La versió de les causes de l’apagada del president de REE, que ha parlat immediatament després de Pizarro, ha estat ben diferent. Tant que algun dels assistents s'han vist obligats a posar en relleu les contradiccions dels presidents de les elèctriques. Atienza ha evitat referir-se directament a les cintes, ha atribuït l’avaria a la caiguda del cable però no ha explicat com es va cremar la subestació de Maragall.

“Els cables no cauen si estan ben mantinguts. L’origen de l’apagada és tècnicament indiscutible”, ha manifestat Atienza referint-se al cable d’Endesa de Collblanc. El representant de Red Eléctrica també ha posat de manifest el mal estat de la xarxa quan ell va assumir el càrrec el 2004 i la poca renovació que s’ha pogut executar.
En el que han coincidit Pizarro i Atienza ha estat a assegurar que les inversions a Catalunya no són deficients. Pizarro, per exemple, ha disparat un bany de xifres per justificar “l’esforç inversor” d’Endesa a Catalunya. Segons el president de l’elèctrica, entre el 2002 i el 2006 s'han invertit 538 euros per client a Catalunya i 487 a la resta de l’Estat.

Poder socialista
Les contradiccions entre Pizarro i Atienza sobre l’apagada –només han coincidit que una xarxa mallada hauria pogut limitar l’avaria– han deixat astorats bona part de parlamentaris. El diputat de CiU Oriol Pujol ha carregat sobretot contra el president de REE, al qual ha tractat com un càrrec socialista –va ser nomenat per José Montilla quan el president de la Generalitat era ministre d’Indústria– per posar en evidència “el gran poder socialista que hi ha a les elèctriques”. Pujol ha acusat el govern de no prendre partit en la batalla de les elèctriques i ha assegurat que si la federació nacionalista fos al govern de la Generalitat ja hauria obert un expedient sancionador a Endesa. Esquerra ha acusat les elèctriques d’invertir poc a Catalunya i ha assegurat que el sistema elèctric està saturat.

Durant les dues compareixences al Parlament el govern ha fet pinya i l’oposició ha carregat contra l’executiu de José Montilla. Els socis del tripartit, que han reclamat a Red Eléctrica que augmenti la inversió a Catalunya i també la seva estructura empresarial al territori, han evitat els retrets al govern. L’oposició ha tornat a criticar Montilla per no assistir a les explicacions de les elèctriques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.