La reserva de sòl per al futur Eix Transversal Ferroviari afectarà fins a 200 parcel·les a Bell-lloc d'Urgell

La reserva de sòl que estableix el Pla Director Urbanístic de l'Eix Transversal Ferroviari que ha d'unir Lleida amb Girona en una línia d'alta velocitat per transportar, en gran part mercaderies, podria afectar fins a 200 parcel·les agrícoles i ramaderes del terme municipal de Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell). Segons el coordinador territorial d'Unió de Pagesos (UP) en aquest municipi, Ventura Roca, aquesta reserva de sòl 'hipotecarà' el creixement de l'activitat en aquestes parcel·les «a canvi de res» perquè poden passar tranquil·lament 25 o 30 anys fins que el projecte sigui una realitat i que per tant els pagesos afectats rebin les conseqüents indemnitzacions per l'expropiació dels seus terrenys.

Ventura Roca recorda que l'Eix Transversal Ferroviari travessarà fins a nou comarques de la geografia catalana i que com a molts altres llocs afectats, a Bell-lloc es donen casos concrets com el d'una granja situada al terme municipal la superfície de la qual quedaria retallada en un cinquanta per cent si al final s'acaba fent la línia fèrria. Però encara que no es faci l'eix, si el Govern fa efectiva la reserva de sòl a final d'aquest 2009, el propietari d'aquesta granja no hi podrà portar a terme cap mena de reforma d'ampliació durant molts anys, a l'espera que es construeixi l'obra i rebi la conseqüent indemnització.

Aquesta problemàtica és el que lamenta amb força UP perquè llavors hi haurà una gran quantitat de pagesos i ramaders de la zona que veuran hipotecades les seves parcel·les durant anys per culpa de l'aplicació de la llei que comporta una reserva de sòl. Així mateix, Roca apunta que des del sindicat no entenen per què no s'inverteixi en l'actual línia de Lleida a Manresa en comptes d'obrir més escletxes al territori i demanen la retirada del Pla Director o la cerca d'alternatives per tal que l'afectació sigui el menor possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.