Economia

Agricultura

Arrenca la collita d’ametlla a Lleida amb bona previsió als camps de regadiu

Les finques de secà, en canvi, encara arrosseguen els efectes de la sequera

Aquesta set­mana ha començat la cam­pa­nya de collita de l’amet­lla a les comar­ques de Lleida i la pre­visió és asso­lir pro­duc­ci­ons altes i bons cali­bres en la majo­ria de les vari­e­tats dels camps de rega­diu, segons ha expli­cat a l’ACN el res­pon­sa­ble de fruita seca de l’asso­ci­ació agrària de Joves Agri­cul­tors i Rama­ders de Cata­lu­nya (JARC), Xavier Cullerés. En canvi, les fin­ques de secà encara arros­se­guen els efec­tes de la sequera, amb arbres morts que no s’aca­ben replan­tant. Segons l’informe de la Gene­ra­li­tat del mes de juny, la pre­visió de collita d’amet­lla a les comar­ques de Lleida està sobre les 24.000 tones, unes 6.570 més que l’any pas­sat.

A les fin­ques de rega­diu es pre­veu que totes les vari­e­tats, excepte la Vairo, asso­lei­xin bones pro­duc­ci­ons i cali­bres. “Enguany l’amet­lla s’ha desen­vo­lu­pat bé”, ha apun­tat Cullerés. Els page­sos han començat la collita amb vari­e­tats pri­me­ren­ques com la Vairo, que enguany no té una gran pro­ducció. Poste­ri­or­ment, el sec­tor tre­ba­llarà sobre altres vari­e­tats com la Cons­tantí, amb un índex de pro­ducció més alt.

A les zones on els page­sos no tenen la pos­si­bi­li­tat de regar, però, encara es pateix una sequera “impor­tant”, i el res­pon­sa­ble de fruita seca de JARC con­si­dera que cul­tius d’aquest tipus seran “tes­ti­mo­ni­als” si el pagès no inver­teix en ins­tal·laci­ons de reg. “Cada any les fin­ques arri­ben més apu­ra­des, els arbres es moren i la gent no els replanta”, ha asse­gu­rat Cullerés.

La cam­pa­nya ha arren­cat amb preus que se situen sobre els qua­tre euros, el que suposa un euro més que l’any pas­sat i la quan­ti­tat mínima per cobrir les des­pe­ses. Per això, ha des­ta­cat Cullerés, “si la pro­ducció és la que toca, estaríem per damunt dels cos­tos”.

Durant els dar­rers anys, la tendència de page­sos que han apos­tat per can­viar cul­tius de fruita de pinyol pels amet­llers ha aug­men­tat. “L’amet­lla neces­sita poca mà d’obra”, ha expli­cat Cullerés, qui també ha apun­tat que en una explo­tació de fruita de pinyol d’unes 20 hectàrees es neces­si­ten entre 10 i 15 per­so­nes per collir, espor­gar i acla­rir, men­tre que en el cul­tiu de fruita seca aques­tes tas­ques estan meca­nit­za­des. “Una sola per­sona ho pot asso­lir tran­quil·lament i li sobra temps”, ha asse­nya­lat el res­pon­sa­ble de fruita seca de JARC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.