Economia

La crisi no fa por als petits comerços

Sobreviure a la crisi (I)

Crisi, sí, però, en gene­ral, poca i en funció del tipus de negoci. És el resum que es pot fer de com ha afec­tat la famosa crisi econòmica als boti­guers cata­lans. Els que més ho patei­xen són aquells que venen pro­duc­tes que no són de pri­mera neces­si­tat, com ara mobles i cot­xes, però la resta han notat molt poc la falta de liqui­di­tat que afecta bancs, empre­ses i par­ti­cu­lars.

"El que patim és l'efecte psi­cològic de la crisi. Un 85% de la gent ara pot com­prar el mateix que fa tres o vuit mesos, perquè cobra el mateix sou, però es reté", explica Jordi Vila­prinyó, pro­pi­e­tari de la lli­bre­ria Arola de Molins de Rei (Baix Llo­bre­gat) i pre­si­dent de l'Agru­pa­ment de Boti­guers i Comer­ci­ants de Cata­lu­nya (ABC). Vila­prinyó no nota la crisi, ja que, a part de tenir la botiga a l'eix comer­cial del muni­cipi, ara està en tem­po­rada alta per l'inici del curs esco­lar, gràcies al qual ven lli­bres de text i aquells de lec­tura obli­gada de les dife­rents assig­na­tu­res. Vila­prinyó, doncs, manté el ritme, tot i que ha notat "un alen­ti­ment en la venda de lli­bres per a adults", que, en tot cas, ha estat gai­rebé imper­cep­ti­ble.

Per con­tra, Emi­li­ano Maroto, pro­pi­e­tari d'una botiga de mobles d'Esplu­gues de Llo­bre­gat (Baix Llo­bre­gat), explica que les seves ven­des han bai­xat "entre un 15% i un 20% aquest any", un retrocés que ha notat espe­ci­al­ment en el segon tri­mes­tre i el ter­cer. "No és un per­cen­tatge alt -comenta-, perquè tinc diver­si­fi­cada l'oferta. Ara tenim més pro­duc­tes de deco­ració i mobles auxi­li­ars", que els cli­ents poden pagar sense haver de dema­nar un crèdit.

I és que, ara per ara, amb els bancs secs per la falta de liqui­di­tat, "estem espe­rant que ens auto­rit­zin mol­tes ope­ra­ci­ons que en una altra època ja esta­rien tan­ca­des", recorda Maroto. Sigui com sigui, aquest boti­guer no pateix per al seu futur, perquè les seves des­pe­ses són rela­ti­va­ment bai­xes en trac­tar-se d'una empresa fami­liar. A més, "el ser­vei de mun­tatge dels mobles està exter­na­lit­zat i, si no en mun­ten, no pago", diu.

D'altra banda, en Ramon Creus regenta Cal Tuta, una botiga de foto­gra­fia i estanc alhora, a Artés (Bages), i diu que no pateix espe­ci­al­ment els efec­tes de la crisi, però que també ha tin­gut "pro­ble­mes amb els bancs" quan va haver de refi­nançar el negoci perquè l'enti­tat amb què feia totes les ope­ra­ci­ons "em va lli­gar de mans i peus" i ara ell no en troba cap altra que li ofe­reixi faci­li­tats. Creus explica, a més, un greuge com­pa­ra­tiu que afecta el petit comerç: "Si tingués tres o qua­tre dies per retar­dar els ven­ci­ments, no neces­si­ta­ria crèdits -es lamenta-, però no ho puc fer. I les grans superfícies paguen a 180 dies".

Inno­vant s'aguanta millor
Com a con­tra­par­tida d'aquesta situ­ació, Creus reco­neix que les ven­des de tabac i jocs d'atzar -també n'ofe­reix a la seva botiga- "és difícil que entrin en crisi" i fins i tot creu que les ven­des de l'estanc "es mul­ti­pli­quen" en èpoques com aquesta. Amb tot, Creus defensa que l'única manera de superar les ana­des i vin­gu­des de l'eco­no­mia és saber "posar-se al dia i afron­tar els rep­tes", com, per exem­ple, en el seu cas, la foto­gra­fia digi­tal, en què fa vint anys que va fer la pri­mera immersió.

Qui no ha notat pràcti­ca­ment gens la crisi en el seu negoci és Miquel Que­rol, pro­pi­e­tari de Calçats Miquel Que­rol a Ripo­llet. Segons explica, les seves ven­des van bai­xar a l'estiu "un 2%" res­pecte a l'any pas­sat. De tota manera, reco­neix que ara "l'acte de com­pra és dife­rent. Quan la gent té diners, és més ràpida a l'hora de gas­tar, però ara s'ho mira més". Aquest canvi de men­ta­li­tat es nota espe­ci­al­ment en el calçat infan­til. En aquest tipus de pro­ducte "la gent demana la mateixa uti­li­tat, però més barata, perquè no està dis­po­sada a gas­tar més, perquè aques­tes saba­tes duren poc", explica Que­rol, de manera que gas­ten el mateix però allar­guen en el temps la des­pesa.

Els cos­tos reduïts i el fet de tre­ba­llar amb proveïdors petits fan que les saba­te­ries patei­xin poc la crisi. "Som fle­xi­bles, estem acos­tu­mats a adap­tar-nos als can­vis de temps o a les cri­sis", afirma Que­rol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.