guerra a europa
Sidenor arriba a un principi d’acord amb Pegaso per convertir-se en el primer accionista de Talgo
El consorci, en què també hi participa el govern basc, ha millorat l’oferta fins als 5 euros per acció
Sidenor ha arribat a un principi d’acord amb Pegaso, la societat formada per Trilantic i les famílies Abelló i Oriol, per adquirir el 29,7682% de Talgo i convertir-se en el primer accionista del fabricant de trens.
La companyia –com a representant del consorci format amb el fons Finkatuz del govern basc i les fundacions bancàries BBK i Vital– ha explicat que s’ha millorat l’oferta que va presentar el passat 6 de febrer i ha elevat el preu a un màxim de cinc euros per acció.
L’operació estarà estructurada en dos trams: un primer pagament de 4,15 euros i un segon tram variable per acció de 0,85 euros, vint cèntims més que l’anterior oferta i que s’executarà si es compleixen determinades condicions financeres el 2027 i 2028.
En un comunicat, Sidenor especifica que aquestes magnituds financeres s’acabaran de concretar abans de la signatura final. El principi d’acord assolit aquest divendres serà sotmès als òrgans de govern de totes les parts que hi prenen part. D’altra banda, el consorci va deixar clar la setmana passada que no tenia intenció de presentar una opa i que, per tant, l’oferta no arribaria al 30% del capital.
“L’operació permet mantenir en mans locals la propietat d’una companyia estratègica, que disposa d’una tecnologia puntera en el sector ferroviari i que té un gran futur al davant”, conclou el comunicat del consorci liderat per Sidenor.
El principi d’acord arriba després que el fons polonès PFR, propietari del fabricant Pesa, anunciés la intenció de presentar una opa sobre la companyia espanyola sobre el 100% del capital, però acabés descartant l’operació i que l’índia Jupiter també optés per no entrar al capital social de Talgo.
A més, aquest divendres el vicepresident de Talgo, José María Oriol Fabra, ha presentat la seva dimissió “irrevocable” per motius personals com a membre del consell d’administració de la companya amb “efectes immediats”.
En els darrers mesos, han estat diversos els inversors estrangers interessats a convertir-se en el primer accionista o fer una opa sobre el 100% de Talgo. La primera va ser l’hongaresa Ganz-Mavag, però el govern espanyol va vetar l’operació, ja que la companyia basca és considerada “estratègica” i va concloure que posava en risc la seguretat nacional. El grup va retirar l’oferta i va anunciar accions legals en considerar que el deixava en “absoluta indefensió” i que li causava “greus perjudicis”.