ECONOMIA
BBVA busca els millors projectes sostenibles de productors agraris de l’Estat
Productes guanyadors de 2024 han protagonitzat propostes culinàries dels germans Roca
Aquesta serà la sisena edició dels Premis BBVA als millors productors sostenibles i comptarà amb la nova categoria de Millor Iniciativa Jove
BBVA ha llançat la sisena edició dels Premis BBVA als millors productors sostenibles d’Espanya, una iniciativa que reconeix el compromís i l’excel·lència dels productors que estan transformant el sector agroalimentari a través de pràctiques sostenibles. En aquest edició, BBVA presenta una nova categoria especial: el premi a la Millor Iniciativa Jove de Producció Sostenible, dirigida a emprenedors de fins a 40 anys, amb l’objectiu de, a més de donar suport a pimes i autònoms, fomentar l’emprenedoria i el relleu generacional al sector agroalimentari.
Com en edicions anteriors, els premis es dirigeixen a productors d’aliments en general que apostin per un model de producció sostenible. Podran presentar la seva candidatura tots aquells que comptin amb certificat oficial de producció ecològica i que hagin implementat solucions sostenibles als seus processos productius. Entre elles, es valorarà la integració d’innovacions tecnològiques, la millora de l’eficiència de recursos i la creació de models de negoci resilients i la promoció d’activitats amb impacte social al territori. D’entre tots els candidats es triaran els deu guanyadors, un dels quals serà de la categoria especial per a joves.
Un dels principals objectius d’aquests premis és donar visibilitat a les iniciatives que estan transformant la manera com es produeix al sector. Els guanyadors són exemple de com liderar la transició cap a pràctiques agroalimentàries més responsables. Per això, com a part del premi, formen part d’un pla de difusió d’àmbit nacional. A més, els seus productes s’incorporen a una recepta elaborada pels germans Roca, copropietaris del Celler de Can Roca. En el cas de la iniciativa guanyadora del premi especial, rebrà, a més, una dotació econòmica de 5.000 euros.
En el llançament de la nova convocatòria, els germans Roca han presentat les receptes que han elaborat amb els productes dels guanyadors de la V edició, celebrada el 2024. “Tenim excel·lents productors, ocupats a fer les coses bé per no només obtenir ingredients de la màxima qualitat, sinó també fer-ho de forma responsable. Per això, ens enorgulleix poder donar visibilitat ideant receptes específiques amb ells”, afirma Joan Roca.
Així, l’oli d’oliva verge extra corbella d’Oli Migjorn (Catalunya), productor que va ser premiat el 2024, s’ha integrat a la recepta de llobarro a la plancha amb aiguachile de kiwin. A tot, s’afegeix la nota de cata elaborada per Josep Roca sobre el vi negre ecològic Clos Ancestral 2022 de la Família Torres (Catalunya).
Entre els 46 guanyadors que hi ha hagut en les cinc edicions anteriors d’aquests premis, n’hi ha vuit de Catalunya, sent la segona comunitat autònoma amb més productors reconeguts en aquesta iniciativa. D’ells tres són de la província de Barcelona, dos de Lleida i tres més de Tarragona. A l’annex d’aquesta nota, podeu consultar el detall dels guanyadors de totes les edicions.