Només el 2% de les empreses de Catalunya factura més de 50 milions
Només el 2% de les empreses de Catalunya facturen més de 50 milions d'euros, segons un estudi del Col·legi d'Economistes de Catalunya que defensa la necessitat de crear empreses més grans.
L'estudi, presentat avui a Barcelona, reflecteix que Catalunya té més empreses que Finlàndia, Suècia i Dinamarca juntes.
"La mida de les empreses és un factor determinant. És opinió generalitzada que hi hagi empreses més grans a Catalunya", segons ha assenyalat l'empresari de capital risc i autor de l'estudi Ferran Lemus.
El degà del Col·legi d'Economistes, Joan B. Casas, ha manifestat que "la productivitat va molt lligada a la dimensió i a les economies d'escales, igual que l'R+D. Una empresa necessita una massa crítica mínima perquè pugui invertir en R+D".
"El model i l'estructura empresarial catalana pateix una atomització excessiva, si bé fins ara ha anat relativament bé", ha reconegut Casas.
Pel degà dels economistes catalans, "en un context de globalització el que havia estat vàlid fins ara no ha seguit funcionant, i encara que no podrem arribar al que té Dinamarca, entre Dinamarca i nosaltres hi ha d'haver un punt intermedi, però això serà un procés llarg".
Catalunya té un nombre d'empreses molt gran, gairebé 33.600, quatre vegades més que Finlàndia, o el triple que Bèlgica, Suècia o Noruega, tots països que a nivell de població són semblants a Catalunya, amb una forquilla d'entre 5 i 10 milions d'habitants.
A l'extrem oposat hi ha Dinamarca, que amb prou feines té 5.600 empreses, el 28% de les quals factura més de 50 milions d'euros.
Afavorir la concentració
Ferran Lemus ha assenyalat que "cal crear les regles del joc que afavoreixin més concentració d'empreses per tendir a models de països similars les economies dels quals van millor que la nostra".
L'atomització a Catalunya és molt gran, el 88% de les empreses factura entre 1 i 10 milions d'euros i només el 12% mou més de 10 milions de volum de negoci.
El Col·legi d'Economistes i la Fundació Economia i Empresa proposen un paquet de mesures fiscals i normatives per potenciar la concentració d'empreses, des de vacances fiscals de cinc anys per a les empreses que adquireixin el percentatge majoritari d'una altra fins a facilitar els expedients de regulació d'ocupació quan siguin per reduir excedents laborals fruit d'una fusió, mesura que Lemus ha definit avui com a "proposta de debat".
Casas ha defensat avui que és cert que culturalment els empresaris catalans sempre han estat refractaris a les fusions, però la diferència ara, segons el seu parer, "és la crisi".
El Col·legi ja ha presentat l'informe a la conselleria d'Economia i en els pròxims dies ho farà a patronals i institucions empresarials.