Economia

La Diputació exigeix que el Banc d'Espanya justifiqui la fusió de Caixa Tarragona

Poblet encarregarà un informe a una auditora sobre les diferents possibilitats que té Caixa Tarragona. Les converses entre el PSC i CiU per tancar la unió s'encallen

La Diputació de Tarragona, institució fundadora de Caixa Tarragona, vol assegurar-se que la fusió amb Caixa Catalunya i Caixa Manresa és l'única opció viable per a l'entitat tarragonina. L'administració que presideix Josep Poblet (CiU) vol conèixer de primera mà quin és el parer del Banc d'Espanya sobre la fusió i, al mateix temps, que una auditora independent faci un informe sobre les possibilitats que té Caixa Tarragona de sortir-se'n sola.

Josep Poblet i el conseller d'Economia, Antoni Castells, van mantenir dilluns una trobada a la seu del departament. La reunió es va produir només uns dies després que CiU i el PSC s'esbatussessin en públic sobre el projecte d'integració (nacionalistes en contra, socialistes a favor), i s'esperava que servís per tornar a acostar posicions. Tanmateix, segons fonts pròximes a la reunió, "no va anar gaire bé" i no es va arribar a cap acord.

De fet, les converses havien avançat bastant fins ara. Fins i tot s'havia pactat que els delegats tarragonins tindrien un 30% de representació en els òrgans de govern de la futura entitat (molt per sobre del 13,9% que correspondria als seus actius) i el mateix director general de Caixa Tarragona, Rafael Jené, va reconèixer divendres davant del consell d'administració que només faltaven "serrells" per tancar un acord. Tanmateix, CiU, que controla la Diputació de Tarragona, segueix tibant la corda de la negociació.

Demanar informes financers sobre Caixa Tarragona pot endarrerir un acord que a la mateixa entitat veien molt pròxim fa pocs dies. De fet, divendres passat, en una compareixença pública, els diputats de CiU al Parlament Joan Miquel Nadal i Carles Sala ja van demanar "un aclariment de la situació real pel Banc d'Espanya". A parer dels nacionalistes, "ningú ha confirmat que Caixa Tarragona estigui en una situació difícil" ni que necessiti unir-se a Caixa Catalunya i Caixa Manresa per garantir el seu futur.

Nivells de morositat

El govern, per contra, veu la fusió com una necessitat per guanyar dimensió i poder accedir així al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, que ha de servir per apuntalar les entitats. Caixa Tarragona té una morositat elevada, que frega el 7% si es té en compte la inversió en crèdits, si bé amb relació als actius totals la ràtio és del 4,52%. A Caixa Catalunya aquesta taxa arriba al 5,38%, mentre que a Caixa Manresa no supera el 2,66%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.