Economia

La banca espanyola demana que s'evitin visions "nacionalistes" en la reforma del sistema

El president de l'Associació Espanyola de Banca, Miguel Martín, aplaudeix el FROB perquè "aclareix els dubtes" sobre la via espanyola de rescat bancari. El president de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis, Juan Ramón Quintás, avisa que, passats "els dies de pànic", sorgeixen "nacionalismes i conflictes d'interès que entorpeixen el procés"

El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, ha valorat positivament la creació del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) perquè "aclareix els dubtes" sobre la via espanyola de rescat bancari, i també ha demanat que s'evitin solucions "nacionalistes i proteccionistes" en aquesta reforma del sistema.

"L'AEB lamenta que a Europa s'hagi hagut d'adoptar una solució nacionalista que fragmenta el mercat interior. A l'Estat espanyol no hem d'incórrer en els mateixos errors; tots tenim el deure i l'obligació de col·laborar", ha assenyalat Martín durant la seva intervenció a la IX Trobada Financera Internacional de Caja Madrid.

Minuts més tard, en un altre punt de la mateixa ciutat, el president de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), Juan Ramón Quintás, ha advertit que és "imperiós" fer una reforma radical de la regulació financera que la netegi de conductes tòxiques per evitar que retorni el caos en els pròxims 15 o 20 anys.

Així, mentre el president de la patronal bancària ha insistit que "difícílment" hi haurà una reestructuració del sistema "eficaç i respectuosa amb la igualtat competitiva" sense fusions, el de les caixes ha assegurat que hi ha cert risc que el canvi regulador que previsiblement es portarà a terme sigui superficial i que, tot i que canviï moltes coses, permeti que el sistema financer "segueixi contaminat de conductes tòxiques".

I és que, de fet, segons Quintàs, "és apreciable que conforme es van allunyant els dies de pànic del 2008 el coratge per fer reformes de calat sembla que es va debilitant, sorgeixen els nacionalismes i conflictes d'interès que entorpeixen el procés".

En qualsevol cas, Martín ha brindat "tot el seu suport" per tirar endavant aquest projecte "tan essencial" i ha considerat que si es fa correctament, serà "un element decisiu per reduir la crisi i impulsar l'economia".

També ha subratllat que mantenir les ajudes del sector públic (impuls fiscal, injecció massiva de liquiditat i sanejament d'entitats) una vegada complerta la seva missió seria "destructiu i provocaria una altra crisi de dimensions desconegudes", per la qual cosa ha insistit en la necessitat de tenir preparades estratègies de sortida de la crisi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.