Economia

Corbacho admet que el govern no ha explicat bé la proposta sobre les pensions

El ministre de Treball ha garantit que la proposta del govern no és "una llei", sinó que es buscarà un acord "el més ampli possible" amb la resta de partits en el marc del pacte de Toledo

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha admès que el govern espanyol "no ha explicat bé" la seva proposta d'endarrerir l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys, en el sentit de fer entendre a la societat que és necessari obrir ja aquest debat per garantir la sostenibilitat futura del sistema.

Corbacho ha admès aquest "dèficit d'explicació" en un col·loqui organitzat pel PSC amb uns 200 militants i simpatitzants, i ha garantit que la proposta del govern no és "una llei", sinó que es buscarà un acord "el més ampli possible" amb la resta de partits en el marc del pacte de Toledo.

Després que alguns dels assistents qüestionessin la forma "desafortunada" del govern per obrir aquest debat, Corbacho ha fet certa autocrítica i ha apel·lat a la "serenitat" en la discussió.

"Bé bé, no ho haurem explicat, perquè sinó, no hi hauria hagut l'embolic que hi ha hagut (...) Segurament no ho hem explicat bé", ha comentat.

Ha reconegut que l'executiu ho podia haver fet "d'una altra manera", però ha destacat que s'ha optat per la "responsabilitat", perquè l'augment en l'esperança de vida fa necessaris canvis per sostenir el sistema dins de diverses dècades.

Segons ha recordat Corbacho, el govern estava obligat, per una moció aprovada pel Congrés al maig de 2009, a presentar un informe sobre la sostenibilitat futura del sistema de pensions.

No a "la cultura de la jubilació anticipada"
D'altra banda, el ministre ha advocat per deixar enrere "la cultura de la jubilació anticipada", i ha argumentat que un país que basa el seu futur a la feina només des dels 30 fins als 55 anys està "abocat al fracàs".

"Hauria d'estar socialment molt mal vist (prejubilar algú als 55 anys) i l'empresa que ho fa hauria de tenir problemes per poder explicar el que vol fer", ha opinat el ministre, que ha deixat clar que aquest debat no té res a veure amb la crisi.

D'altra banda, Corbacho ha garantit la "magnífica salut" de la Seguretat Social i del fons de reserva de pensions, i ha recordat que si el govern hagués desatès la petició del Congrés per obrir aquest debat "avui les crítiques serien tremendes".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.