Economia

Salgado ultima la nova llei de caixes amb l’oposició catalana

La nova vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha agafat amb força les regnes del cavall desbocat que és ara l’economia i està decidida a tancar ben aviat la reforma de l’actual llei de caixes. Segons es va filtrar ahir, el govern central ultima la reforma de la regulació de les entitats d’estalvis que es va iniciar amb Pedro Solbes de ministre d’Economia i va ser capitanejada pel Banc d’Espanya.

La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va reconèixer ahir que “s’està treballant en els diversos elements” de la reforma, i que s’està “en fase de diàleg” amb les forces polítiques.

La reforma, de la qual no han transcendit encara tots els detalls, busca laminar les competències de les comunitats autònomes en matèria de regulació de les entitats d’estalvi. El mètode, que estan negociant PSOE i PP, es basa en el fet que les caixes amb oficines en més d’una comunitat autònoma –és a dir, totes– ja no estarien sota l’aixopluc de la legislació autonòmica sinó de la de l’Estat. També es podrien obrir les caixes a l’entrada de capital privat mitjançant les quotes participatives, que tindrien drets polítics, de manera que es facilitaria que els bancs poguessin comprar caixes.

La reforma topa amb l’opinió de les caixes catalanes, que creuen que el model català, lloat dimecres pel president de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA), Juan Ramón Quintás, està bé tal com està i no cal tocar-lo. Ahir mateix, el director general de La Caixa, Joan Maria Nin, el va defensar i va assegurar que “és extremadament bo”. A Catalunya, la llei limita la presència de la representació política als consells al 25%, mentre que a l’Estat el percentatge pot arribar al 50%. La reducció, però, la podria deixar en un 5%.

L’oposició a la reforma de la llei de caixes no arriba només des de Catalunya. El president de l’entitat andalusa Unicaja, Braulio Medel, també va defensar el model actual: “No deu ser tan dolent quan a pràcticament tot el món les entitats financeres se n’han anat a fer punyetes i a Espanya ni bancs ni caixes vivim aquesta situació”.

Per altra banda, ahir es va conèixer l’augment de la morositat, un dels principals problemes de les caixes, al mes de febrer, en què es va enfilar fins a un 4,12%, el nivell més alt en 12 anys. Els crèdits impagats van ser més alts a les caixes (4,84%) que als bancs (2,87%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.