Economia

Solbes presentarà una nova proposta de finançament a la tardor

Economia

El vicepresident del govern espanyol Pedro Solbes ha anunciat que presentarà una nova proposta de model de finançament al mes de setembre o a l'octubre. "Es tracta que el model -ha dit- estigui enllestit pel 2009. No hi haurà un nou document abans del 9 d'agost". D'aquesta manera, Solbes no complirà el termini marcat per l'Estatut de Catalunya.

Solbes, a més, ha declarat, a la roda de premsa posterior a la llarga reunió, que "sóc conscient que l'Estatut és una llei orgànica i l'objectiu és complir amb la llei". I s'ha disculpat en referència a les declaracions que havia fet abans de la reunió: "Si he dit que Catalunya pretén imposar el seu model de finançament, m'he equivocat. Entenc que Catalunya demani el seu propi model".

La proposta de Castells
"L'Estatut preveu un canvi de model de finançament, i la proposta presentada pel vicepresident Pedro Solbes no inclou cap canvi." Aquesta és la clau del problema per a Antoni Castells, i així ho ha fet saber aquest dimarts a la tarda al mateix Solbes i als consellers d'Economia de la resta de les comunitats autònomes de règim comú –totes excepte Navarra i el País Basc–, durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que encara dura.

En un recés de la trobada, Castells ha explicat que de moment s'ha limitat a expressar "en el marc institucional del Consell el que el govern de la Generalitat ja ha dit als mitjans de comunicació". És a dir: que no s'accepta la proposta Solbes perquè no aporta el canvi de model que consagra l'Estatut, aprovat també pel PSOE, i que "el govern espanyol ha de ser conscient que haurà de fer un esforç més seriós si vol arribar a un acord amb Catalunya". També ha recordat que "el marc natural" de la negociació per a Catalunya és la comissió bilateral amb l'Estat, que se celebra dilluns que ve.

Les paraules de Solbes del matí
El Consell de Política Fiscal i Financera a Madrid ha arrencat amb unes primeres hores llargues i tenses, segons testimonis de la reunió que han sortit a fer un descans i que també han explicat que el vicepresident Pedro Solbes té assumit que no hi haurà dèficit zero en els comptes estatals d'aquest any.

Abans d'entrar al Consell, Pedro Solbes ha acusat el govern català "de voler imposar els seus criteris" per al conjunt del text. Solbes demana al govern de Catalunya "reaccions concretes" i ha advertit que la bilateralitat que preveu l'Estatut en matèria de finançament, ha de ser compatible amb la "multilateralitat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.