Política

Solbes enterra el 9-A

El govern espanyol no farà cap més proposta de base per reformar el finançament autonòmic abans del 9 d’agost. Així de clar ho va afirmar ahir el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, després de parlar amb els representants de totes les comunitats que van assistir a una altra reunió sense acord del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

A la pràctica, el que suposen les declaracions de Solbes és l’incompliment del que marca l’Estatut. I és que, segons el nou marc, la Generalitat i l’executiu central havien de tenir acordades les línies generals per renovar el model de finançament abans d’aquesta data i, a quinze dies del límit, no hi ha ni el mínim acostament.
L’argument que dóna el ministre és que, com que la setmana que ve hi haurà la Comissió Mixta d’Afers Econòmics, és en aquest òrgan on es podrà continuar negociant amb el govern català. I es tractaria d’una bona sortida si Solbes estigués disposat a aplicar aquesta bilateralitat donant un tracte privilegiat a Catalunya, pactant el nou sistema amb els seus representants i, després, traslladant-lo a la resta de comunitats.

Però el ministeri d’Economia en cap cas entén el tracte amb Catalunya com un diàleg diferenciat. Al contrari. Ahir Solbes va assenyalar repetidament que “el principi de la bilateralitat és per a totes les comunitats”, sigui mitjançant contactes “formals”, com és el cas de la Comissió Mixta de què disposa el Principat, o bé “informals”, en altres tipus de trobades.

Castells es quadra
Després de sentir el resum que el ministre va fer de la trobada davant dels mitjans de comunicació, sembla que el conseller d’Economia, Antoni Castells, té una bola de vidre. Perquè més de quatre hores abans, just a l’entrada de la reunió, el conseller ja havia avisat que el marc de negociació de Catalunya no és el CPFF amb la resta d’autonomies, sinó directament amb l’Estat. En altres paraules, que si assistia a la sessió del Consell era per pur protocol i no perquè esperés aconseguir-hi cap avenç.

Al cap d’una estona el conseller va tornar a comparèixer davant dels periodistes per constatar que no hi havia hagut cap canvi de plantejament del ministeri i que la proposta de línies generals que ja veien malament continuava basant-se en uns punts de partida “decepcionants, insuficients i preocupants”. El conseller valencià, Gerardo Camps, ho va fer més gràfic: “amb tanta inconcreció, hem vingut a perdre el temps”.

Amb aquest panorama encara es va reforçar més la idea que havia traslladat Castells, que on es començaria a negociar de debò és a la Comissió de dilluns vinent. Ara bé, com que Solbes ha sentenciat que fins al setembre o l’octubre no s’arribarà a un acord definitiu, caldrà veure de què serveix la trobada.

Pendents de la LOFCA
L’altra mala notícia que va transmetre Solbes va arribar en forma d’avís: per complir alguns preceptes de l’Estatut cal modificar la llei orgànica de finançament autonòmic, i per aquest motiu és necessari el consens. O sigui, que el ministre té la intenció de tirar endavant les transferències del 50% de l’IRPF, el 50% de l’IVA i el 58% dels impostos especials tot i que al seu document es parli d’“al voltant” del 50%. Ara bé, si no hi ha acord multilateral, això no serà possible.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.