Economia

El porcí català ajuda la Xina

Apropament

L'exèrcit xinès està deixant de menjar porc, segons assegura la premsa oficial del Partit Comunista (PCX). Un extens reportatge de l'agència de notícies Xinhua citava oficials del govern que confirmaven que la carn de porc ha deixat de servir-se en el ranxo dels soldats d'alguns quarters perquè és massa cara.

Mentre els preus continuïn pels núvols, en comptes de porc se servirà "una dieta més variada a base [de guisats] d'arròs i verdures". Entre la primavera i l'estiu d'aquest any el quilo de porc va passar dels 10 yuans als 20 (d'1 a 2 euros).
Les autoritats afirmen que la situació s'ha normalitzat. Xinhua explica que des de l'agost el preu ha caigut fins als 13,2 yuans, tot i que respecte a l'any passat els costos per al consumidor són encara un 20% més alts. Per al govern és una qüestió de gran importància, perquè és "un dels grans responsables" del fort increment de la inflació. Els preus pugen pel creixement de la demanda gràcies a la millora del benestar.

A la Xina es consumeixen 50 milions de tones de carn de porc a l'any, el 51% mundial, segons l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de l'ONU (FAO). El porc és un dels menjars favorits dels xinesos: el 65% de la carn que consumeixen és d'aquest animal i l'augment del consum anual és superior al 20%, molt per sobre dels increments de la carn d'au o de vedella.

Desconfiança internacional
Els preus també han anat a l'alça per l'encariment dels cereals, el component bàsic del pinso, i pels efectes d'una variació de la malaltia de l'orella blava, un enigma sanitari aparegut l'estiu del 2006 que podria haver acabat amb milions de porcs. El govern xinès assegura, contra la desconfiança internacional, que des del setembre ja pot controlar-ne la propagació gràcies a una vacuna desenvolupada d'urgència i l'aplicació d'una nova llei que millora el servei d'alarma.

El nombre oficial d'animals morts el 2007 per la malaltia i sacrificats és proper als 200.000. Daniel Torrents, responsable a la Xina dels serveis tècnics del porcí de l'empresa de veterinària Hipra, creu que la falta d'informació i de control que existeix és la gran causa dels problemes sanitaris i de qualitat del producte carni.

La Xina necessita aplicar els coneixements més desenvolupats dels països occidentals. No és casualitat que aquest any s'hagin retirat les traves sanitàries a la importació de carn de porc procedent de l'Estat espanyol, que tindrà via lliure a partir del juliol del 2008. Promotora d'Exportacions Catalanes (Prodeca), empresa pública de la Generalitat, va organitzar al juliol una visita amb empreses del sector carni a les principals zones del sector porcí xinès.

"Poc a poc"
La presidenta de Prodeca, Montserrat Gil, afirma que l'acostament al mercat xinès s'està fent "a poc a poc" i per iniciativa particular de les empreses. Seixanta empreses catalanes del sector han mostrat interès per fer negoci a la Xina, segons Gil. Comercialitzar carn fresca de porc, una urgència per a la Xina, és, en canvi, una opció menys atractiva per a les empreses europees, perquè la producció també s'ha encarit i per l'alt preu de l'euro respecte al dòlar, que fa menys rendibles les exportacions. Només dues de les vuit companyies que van viatjar aquest estiu amb Prodeca eren productors de carn fresca.

Gil destaca que poden tenir èxits els projectes centrats en tecnologia i sistemes de supervisió de qualitat. En són exemples Hipra, Semen Cardona, especialitzada en inseminació, i Lucta, empresa d'aromes i fragàncies que produeix i comercialitza a la Xina additius per al pinso dels porcs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

CCOO crida a fer vaga a la Copa Amèrica pels expedients a empleats del Port Olímpic

Barcelona
Economia

Destinen 1,7 milions a contractar més personal de suport als temporers de Lleida

Lleida
Economia

Damm tanca el 2023 amb 130 milions de benefici, un 28% més que l’any anterior

barcelona

Les càrnies i la indústria química fan créixer les exportacions gironines a l’abril

girona
economia

La Caixa preveu augmentar la inversió en Naturgy i Telefònica

barcelona

Calsina Carré, Henkel i CHEP fan un acord de transport sostenible

pont de molins
economia

El president del BBVA fa una picada d’ullet a les pimes en l’assalt al Sabadell

Santander
economia

Les exportacions catalanes pugen un 5,6% a l’abril després de cinc mesos de descensos

barcelona
ECONOMIA

Les darreres pluges no remunten les activitats aquàtiques a Mont-rebei

Os de Balaguer