Economia

El sector porcí vol preus justos per no haver de plegar

Segons els sindicats, cada ramader perd 20 euros per animal pel sobrecost del pinso i per la baixa cotització

Els productors catalans de porcí han denunciat que alguns escorxadors volen imposar preus per sota dels que fixa Mercolleida com a llotja de referència estatal, i que al fet de vendre el bestiar per sota dels costos de producció s'hi suma l'encariment del pinso per la pujada dels cereals. Josep Puigpelat, president de la Cambra Agrària de Lleida i dirigent d'UP, ha xifrat en 20 euros per animal les pèrdues que acumulen els ramaders i que, si la tendència actual es manté un altre mes, "molts ramaders no arribaran a Nadal i hauran de plegar".

Les organitzacions Anprogapor, Porcat, UP, JARC, ASAJA, Urapac i FCAC, han reclamat a Lleida que en tres setmanes augmenti el preu que la indústria paga al ramader fins a 1,20 euros per quilo de porcí (ara es paga a 1,06) per cobrir costos i van amenaçar els escorxadors que se salten les cotitzacions de Mercolleida de recórrer a la Comissió de la Competència. Aquest increment de preu al mercat evitaria una repercussió al consumidor, tot i que, si es produís, la carn de porc no hauria de pujar més d'un 6% a les botigues.

Els productors de porcí també han reclamat ajuts, facilitats per reposar bestiar i poder tornar a usar farines animals per alimentar els porcs i no haver de dependre tant del pinso procedent del cereal, donat que l'alimentació suposa un 70% del cost de producció.

Per la seva part, el conseller Joaquim Llena ha anunciat crèdits tous per als ramaders i l'elaboració d'un estudi sobre l'alça de preus del cereal que determinarà els costos de producció i la seva repercussió a la cistella de la compra. L'objectiu és, segons Llena, que la gent sàpiga els costos reals i no hi hagi augments abusius, sobretot al pa i la llet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.