Economia

Greu crisi en l'última mina catalana de carbó

El delegat sindical fa vaga de fam per les nòmines pendents de fa set mesos

Jesús Pi, miner de fa 29 anys a Seròs (Segrià), fa vaga de fam des de fa una setmana. Es tracta de la posició de força, a la desesperada, a la qual ha hagut d'optar per forçar un acord que permeti que ell i 20 treballadors més de l'empresa Minera del Baix Segre cobrin les set mensualitats que se'ls deu.

Jesús Pi és el delegat sindical d'UGT a l'empresa i veu com cada any perden activitat i feina.

El miner aguanta “com puc i tinc gana”, però per ara es troba bé i té el suport de la resta de companys que, per torns, li fan companyia. A més, la plantilla ha deixat de fer treballs de manteniment i la mina de Seròs, l'única que s'explota activa a Catalunya, està aturada.

Jesús Pi explicava que la vaga de fam “és indefinida si no rebem una resposta d'Hisenda i de l'empresa”. Minera del Baix Segre no pot cobrar uns ajuts estatals per a l'extracció de carbó a causa d'uns impagaments a Hisenda. Per això el ministeri ha bloquejat els ajuts i els salaris dels miners catalans, la majoria dels quals són de Seròs, Almatret o la Granja d'Escarp i de pobles de la Franja de Ponent.

Pi explicava que voluntàriament hi ha hagut un grup de 12 miners que han optat per anar a l'atur “i així poder cobrar alguna cosa”, perquè actualment “ja tenim les llibretes i comptes corrents ben nets”

Minera del Baix Segre i Carbonífera de l'Ebre són les dues empreses que queden en aquesta zona, entre Catalunya i Aragó, que exploten mines a Seròs, Almatret i Mequinensa. Una vuitantena de treballadors viuen d'aquesta activitat.

La de Seròs produeix 43.000 tones anuals de carbó. Actualment tenen cap a 3.000 tones pendents de transportar a la tèrmica de Terol i cap a 20.000 més que estan pendents de neteja i d'emmagatzematge.

Als problemes financers de l'empresa lleidatana, s'hi afegeix el retard d'un any de la UE a autoritzar els ajuts estatals al carbó, que tot just es van aprovar dimecres. Brussel·les no vol més subvencions a partir del 2014, i això posa en perill la mineria de carbó de tot l'Estat. Ja hi ha vagues a Astúries i, fins al dia 29, un grup de miners es van tancar al ministeri d'Indústria reclamant solucions i viabilitat per a les empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.