Economia

Pontons

El parc eòlic donarà a l'any 165.000 euros de benefici

L'alcalde, Lluís Caldentey (PP), calcula que l'empresa hi invertirà uns 50 milions

Negociaran la creació d'activitats complementàries

El parc eòlic de Pontons adjudicat la setmana passada pel govern català, en el seu tràmit inicial, a les empreses Fersa Energías Renovables SA i Aventàlia Energies Renovables SL aportarà uns beneficis directes de 165.000 euros anuals –uns 5.000 euros de benefici per cada un dels 33 megawatts que generarà la instal·lació– durant dues dècades al municipi, a part dels impostos per la seva construcció, l'ocupació i l'activitat econòmica del nou parc. L'oferta de les empreses guanyadores, que també han guanyat el concurs dels tres parcs eòlics que es faran a la Ribera d'Ebre i el Baix Camp, inclou la creació d'onze aerogeneradors que s'instal·laran a la serra de Matania, dins el terme municipal de Pontons.

L'alcalde del poble, Lluís Caldentey (PP), va explicar ahir al diari, abans de la reunió prevista del govern local per valorar l'efecte que tindrà la construcció del parc, que la instal·lació es farà a l'Alt Penedès gràcies a l'acord a què va arribar amb l'alcalde d'Aiguamúrcia (Alt Camp), Ramon Banach (PSC), que també aspirava a situar al seu terme municipal la instal·lació d'energia eòlica. L'alcalde no va voler explicar el contingut de l'acord, però va reconèixer que l'Ajuntament d'Aiguamúrcia s'endurà un percentatge dels beneficis de l'activitat.

L'adjudicació del parc eòlic, en què es preveu generar el màxim d'energia eòlica permesa pel govern català, inclou una inversió d'entre 40 i 50 milions d'euros, segons fonts municipals, per crear la infraestructura, i les inversions complementàries, que encara no s'han detallat. Caldentey explica que, un cop es faci l'aprovació definitiva del projecte –ahir es va obrir el període de presentació d'al·legacions–, es reunirà amb els responsables del grup inversor per concretar les inversions complementàries previstes a la zona. Les empreses que han guanyat l'adjudicació van formalitzar al juliol la seva proposta de fusió per presentar-se juntes a l'adjudicació i aspirar a aconseguir construir parcs eòlics que generessin un total de 303 megawatts dels 769 megawatts que oferia el concurs català. Finalment, les empreses es faran càrrec de la generació de 153 megawatts, 120 repartits en els tres parcs de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp, i els 33 de l'Alt Penedès.

Un total de vint grups empresarials van presentar ofertes per crear parcs eòlics a Catalunya, i el parc eòlic de Pontons va atreure l'atenció de set empreses, segons fonts municipals. Ni Copcisa ni Gamesa, les dues empreses que van instal·lar mesuradors de vent a la serra per estudiar la viabilitat de la instal·lació, han acabat guanyant el concurs. Una de les empreses va iniciar fa temps un contenciós en contra de la regulació de la potència màxima.

LA XIFRA

11
Són el nombre
d'aerogeneradors que s'instal·laran a la serra de Matania. Cada un generarà 3 megawatts.

LA FRASE

És un gran èxit per al municipi i per a tota la comarca. Vam iniciar la lluita el 2004 i ara arriba el premi
Lluís Caldentey
Alcalde de Pontons (PP)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.