La Pera de Lleida obté el reconeixement europeu
La Comissió Europea l'inscriu al seu registre de Denominacions d'Origen Protegides
Les varietats reconegudes són la ‘Blanquilla', ‘Llimonera' i ‘Conference' produïdes al Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues
La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida ha estat inscrita definitivament al registre de Denominacions d'Origen Protegides i d'Indicacions Geogràfiques Protegides de la Comissió Europea (CE).
Segons ha informat la DOP, aquesta inscripció representa el reconeixement oficial de la CE a la Pera de Lleida en les seves varietats de Blanquilla, Llimonera i Conference, cultivades a les comarques lleidatanes del Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues.
El Consell Regulador va fer arribar a les autoritats europees un ampli dossier tècnic en què es demostraven les diferències organolèptiques, de forma i de color de les peres cultivades a les comarques lleidatanes.
Entre aquestes, destaca la dolçor de la fruita, que la diferencia de la resta de peres produïdes a l'Estat i Europa i que es deu a les múltiples condicions dels cultius de la zona, com la temperatura, la pluja o la tipologia del sòl.
Aquest registre definitiu representa la culminació d'un procés que es va iniciar l'any 2004, impulsat per l'associació de productors Catalonia Qualitat, i que tenia com a objectiu destacar les qualitats diferencials de la producció de peres lleidatanes davant la resta.
A partir de la publicació al Diari Oficial de la UE d'aquesta inscripció, efectuada dissabte passat dia 12 de març, la denominació Pera de Lleida ja està reconeguda a tot el territori europeu i pot portar el segell europeu de DOP que la distingeix com a tal.