Economia

Maresme

Turistes... a pescar!

Es busca una alternativa per als pescadors, que farien sortides amb la barca i cobrarien als turistes a canvi d'explicar-los com feinegen

S'han fet proves pilot a l'Estartit, Sitges i Arenys de Mar

La ini­ci­a­tiva fun­ci­ona, i amb èxit, en altres llocs, com ara al nord d'Itàlia, a la costa de la Tos­cana. Els turis­tes tenen la pos­si­bi­li­tat de pagar per pujar a una barca de pesca i conèixer sobre el ter­reny com es fei­neja mar endins. D'aquesta manera el bene­fici és doble: tant per al sec­tor turístic, perquè s'amplien l'oferta i els atrac­tius de la zona, com per al sec­tor pes­quer, que a causa de la sobre­ex­plo­tació del fons marí mira de bus­car altres sor­ti­des.

La idea és bona, però abans cal­dria que canviés la legis­lació pes­quera, que pro­hi­beix que els turis­tes pugin a les embar­ca­ci­ons. Tot i això, amb els per­mi­sos cor­res­po­nents i les mesu­res de segu­re­tat que fa com­plir Capi­ta­nia Marítima, s'han pogut por­tar a terme sor­ti­des amb pes­ca­dors interes­sats a tirar enda­vant el pro­jecte. Així, tècnics del Cen­tre d'Estu­dis del Mar de Sit­ges, que ges­ti­ona la Dipu­tació de Bar­ce­lona, han impul­sat les pro­ves pilot amb alguns pes­ca­dors de l'Estar­tit, Sit­ges i Arenys de Mar. En aquest últim port, però, la comi­tiva no va sor­tir de port. El mal temps va obli­gar a impro­vi­sar un pla B prou atrac­tiu per com­pen­sar els hipotètics turis­tes que hau­rien pagat una entrada per pujar a la barca. “Hau­ria estat per­fecte fer unes tres hores a mar obert per veure com es tiren i es recu­llen les arts, i aca­bar fent el peix fresc en un res­tau­rant del port. Abans de mare­jar-los, vaig deci­dir que era millor fer el volt dins del port”, expli­cava Ramon Tar­ri­das des del port d'Arenys. Les sor­ti­des turísti­ques per­me­tran, segons els impli­cats, fer una nova feina, però al mateix temps repre­sen­ta­rien una reducció de l'esforç pes­quer, ja que tem­po­ral­ment algu­nes embar­ca­ci­ons no pes­ca­rien tant. L'avan­tatge és que l'atu­rada no l'hau­ria d'assu­mir l'Estat, sinó que es com­pen­sa­ria gràcies a l'usu­ari que paga­ria per pujar a la barca.“Va més enllà de fer turisme, perquè par­lem de conei­xe­ments que només tenim nosal­tres i que ens per­me­trien gua­nyar-nos la vida”, explica Tar­ri­das, que també pre­si­deix la Pla­ta­forma de Pes­ca­dors Arte­sa­nals del Medi­ter­rani. Aquesta flota és la que té un futur més incert. Segons els estu­dis, si no es pre­nen mesu­res, en els pròxims 10 anys a Europa es perdrà un 60% de les embar­ca­ci­ons que fei­ne­gen a prop de la costa. La futura reforma de la política pes­quera a la Unió Euro­pea tam­poc no els bene­fi­cia. Per ani­mar els pes­ca­dors, aquest mes tindrà lloc a Sit­ges un inter­canvi amb pes­ca­dors de la Tos­cana amb l'objec­tiu de saber com els fun­ci­ona el turisme a dalt la barca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.