Economia

Com funciona una secció de crèdit?

Gestionen els estalvis dels socis i col·laboradors per oferir-los operacions de finançament tant a ells com a la mateixa cooperativa

Les seccions de crèdit aglutinen dipòsits per un import de 678 milions d'euros

Les seccions de crèdit de les cooperatives agrícoles gestionen conjuntament els estalvis dels socis i dels socis col·laboradors amb l'objectiu d'oferir operacions de finançament tant a la mateixa cooperativa com als seus socis, col·laboradors i familiars. Actualment hi ha 108 cooperatives catalanes amb secció de crèdit, que aglutinen dipòsits per un import superior als 678 milions d'euros. La major part de les seccions de crèdit es concentren a la demarcació de Tarragona, seguida de la de Lleida, mentre que a Barcelona només n'hi ha dues i a Girona no n'hi ha cap.

Només poden crear secció de crèdit les cooperatives que així ho tinguen establert als seus estatuts i que estiguin inscrites en el registre de cooperatives. Tenen la mateixa personalitat jurídica que la cooperativa, però han de tenir una gestió i uns estats comptables autònoms. Pel que fa a l'activitat financera de la secció de crèdit, no es pot convertir mai en l'acció principal de la cooperativa. I es considera que es sobrepassa aquest límit quan durant dos exercicis consecutius el nivell d'ingressos de la secció de crèdit supera el 50% del nivell d'ingressos de la cooperativa. Els recursos propis de la cooperativa no poden ser inferiors al 50% de l'immobilitzat material i immaterial, mentre que el passiu exigible de la cooperativa no pot excedir en més de 19 vegades els recursos propis de la cooperativa. El consell rector de la cooperativa s'encarrega de nomenar un director o gerent i aprova les condicions econòmiques de les operacions de la secció de crèdit, així com la concessió de préstecs a la cooperativa i als socis (amb un informe previ de la direcció).

Fins a un 50% dels recursos de la secció de crèdit es poden invertir en activitats de la cooperativa. I d'aquests recursos només se'n pot destinar una part, que oscil·la entre el 25% i el 50% i que determina l'assemblea de socis, a inversions en immobilitzat. No es poden concedir operacions a socis, col·laboradors o familiars que superen el 2,5% dels recursos totals de la cooperativa. Tampoc no es poden utilitzar els recursos de la secció de crèdit per finançar societats que no siguin cooperatives.

Auditoria

Els comptes anuals de les cooperatives amb secció de crèdit s'han de sotmetre a una auditoria externa, que ha d'incloure un informe complementari sobre la secció de crèdit. Una auditoria així es va fer abans de l'estiu en el cas de la Cooperativa Agrícola de l'Aldea, però en aquell moment no va detectar cap problema de liquiditat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.