Opinió

Avui comencem a construir el demà

De la filo­so­fia xinesa del Taiji, en surt el yin i el yang, que és un con­cepte de la dua­li­tat fona­men­tal del tot. Seguint la seva filo­so­fia, la llum i la fos­cor, el silenci i la remor, la vida i la mort, l'èxit i fracàs... for­men part d'un mateix tot. Així doncs, és bo recor­dar avui més que mai que en el bell mig d'aquesta pro­fundíssima crisi també hi ha la seva part contrària: l'espe­rança de la moti­vació. I, de la mateixa manera que no podem ama­gar la rea­li­tat diària, també és bo que de vega­des inten­tem tro­bar en aquest yin que és la pas­si­vi­tat, el yang de l'acti­vi­tat i la moti­vació. Aquest anys que hem començat podria ser el pit­jor de la crisi econòmica, però aquest fet no ens ha d'ocul­tar que encara, i mal­grat tot, en el nos­tra país hi ha impul­sos posi­tius, que real­ment són pocs, però poden ser el fruit d'una ger­mi­nació més esplen­do­rosa. I per exem­pli­fi­car el que dic, posaré tres notícies d'aquesta set­mana pas­sada que em sem­blen alta­ment posi­ti­ves i que hem de des­ta­car con­ve­ni­ent­ment perquè ens ado­nem que encara tenim futur.

La revista Nati­o­nal Geo­grap­hic, i la guia From­mer's han triat Girona com una de les millors des­ti­na­ci­ons turísti­ques del 2012, i l'Asso­ci­ació d'Hos­ta­le­ria de Girona per com­me­mo­rar aquest fet i donar més relleu a la ciu­tat van començar una cam­pa­nya de màrque­ting que ha estat un èxit rotund, demos­trant-nos una vegada més que la ini­ci­a­tiva pri­vada encara té mol­tes poten­ci­a­li­tat i capa­ci­tats per rein­ven­tar-se. El Girona 10, que és el nom d'aquesta ini­ci­a­tiva, va por­tar a la ciu­tat visi­tants que han ocu­pat 2.400 pla­ces hote­le­res i s'han ser­vit 10.000 menús en un cap de set­mana. L'interès pel turisme cul­tu­ral es demos­tra amb les visi­tes guia­des al call jueu, que amb aquest dos dies se'n van fer tan­tes com en el dar­rer tri­mes­tre de l'any pas­sat. El comerç també s'hi va apun­tar tímida­ment, i real­ment l'impacte econòmic i publi­ci­tari de la cam­pa­nya ha estat tot un èxit. Ha estat una ini­ci­a­tiva llo­a­ble i d'èxit, però ara hau­rien d'anar en compte de no cre­mar l'invent per massa repe­ti­ci­ons: no cai­guem en el baix cost.

També aquesta set­mana ens infor­ma­ven que la línia aèria Vue­ling, inver­ti­ria 325 mili­ons d'euros per com­prar cinc avi­ons més i obrir 23 noves rutes des de l'aero­port del Prat. Un altra ini­ci­a­tiva d'una empesa cata­lana pri­vada que mal­grat la crisi, ha sabut veure més el yang, i és de valo­rar aquesta ini­ci­a­tiva perquè estem massa acos­tu­mats a veure com en aquest sec­tor, el man­te­ni­ment de línies aèries o les ober­tu­res de noves rutes, només són moneda de canvi per anar a les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques a treure'n sub­ven­ci­ons.

I una altra notícia posi­tiva és la que ens ha arri­bat de l'empresa Frit Ravich de Maçanet de la Selva, que és una firma fun­dada per Josep Maria Via­der el 1963 i que el 2010 i el 2011, mal­grat la crisi, han aug­men­tat el seu nom­bre de ven­des un 10 % cada any i la Judith Via­der, direc­tora gene­ral, anun­cia una inversió de 15 mili­ons d'euros en un nou cen­tre logístic que serà ope­ra­tiu l'any vinent. El mèrit d'aquesta empresa és que del seus 134 mili­ons d'euros de fac­tu­ració, el 75% és al mer­cat català, el 22% al mer­cat espa­nyol i només exporta el 3%. És a dir, el gros de les seves ven­des i la seva expansió ho fa en un entorn econòmic molt difícil, i se'n surt amb una cons­ta­tació ben clara del rea­lisme d'aque­lla famosa frase: “ho van fer perquè no sabien que era impos­si­ble”. Diu el seu eslògan i que he aga­fat com a títol: “avui comen­cem a cons­truir el demà.”Crec que aquests exem­ples d'empre­ne­do­ria d'avui, si es van mul­ti­pli­cant, tin­drem un millor demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.