Gran angular

DE MEMÒRIA

En temps de les diligències

Les diligències tenien, inicialment 6-8-12 places i, més tard, fins a 30-34. El motor eren les mules o els cavalls de tir, que podien pesar 1.000 kg i arrossegar cap a 500-800 kg durant cap a 8h al dia (i 6 dies a la setmana). Més tard, els cavalls de vapor, la nova unitat de mesura de la potència de tracció dels ferrocarrils, va respondre amb força precisió a la capacitat mitjana de tracció d'un cavall

La pri­mera línia de fer­ro­car­ril cata­lana (1848) i la pri­mera auto­pista cata­lana (1968) van tenir el mateix recor­re­gut: Bar­ce­lona-Mataró, o Mataró-Bar­ce­lona. En canvi, la pri­mera empresa cata­lana (i hispànica) de diligències (1818) va fer tot un altre recor­re­gut: Reus-Bar­ce­lona, o Bar­ce­lona-Reus.

L'opció d'aquesta pri­mera empresa va ser total­ment lògica, car Reus va ser, durant tot el segle XIX, la segona ciu­tat –en població i en volum econòmic- de l'antic Prin­ci­pat de Cata­lu­nya. El tra­jecte durava 11 h. 30 min., és a dir, que la velo­ci­tat mit­jana era impor­tant: cap a 10 km/h.

Les diligències tenien ini­ci­al­ment 6-8-12 pla­ces i, més tard, fins a 30-34. El motor eren les mules o els cavalls de tir, que podien pesar 1.000 kg i arros­se­gar cap a 500-800 kg durant unes 8h al dia (i 6 dies a la set­mana). Més tard, els cavalls de vapor, la nova uni­tat de mesura de la potència de tracció dels fer­ro­car­rils, va res­pon­dre amb força pre­cisió a la capa­ci­tat mit­jana de tracció d'un cavall.

L'empresa cre­ada el 1816 es deia Soci­e­tat de Diligències de Cata­lu­nya, i tenia la seu social cen­tral a Bar­ce­lona. Un dels seus pro­mo­tors fou Gas­par de Remisa, el gran ban­quer català ins­tal·lat a Madrid. També hi hau­ria, lle­gim, un home de nego­cis reu­senc, Josep Bru­net i un mili­tar libe­ral català, Fran­cesc-Xavier de Caba­nes.

L'èxit de l'empresa va ser gran, car va acon­se­guir tenir la con­cessió del ser­vei de cor­reus, a des­grat de la forta opo­sició dels quasi-fun­ci­o­na­ris que regien les postes, i s'ocu­pa­ven dels relleus dels cavalls i del man­te­ni­ment de les cava­lle­ris­ses. De manera que aviat es va esta­blir el ser­vei Bar­ce­lona-Igua­lada, Bar­ce­lona-Figue­res (dinant a Cale­lla, i fent nit a Girona), Figue­res-Per­pinyà, Bar­ce­lona-València, València-Xàtiva, Bar­ce­lona-Madrid (pas­sant per València: 5 dies de viatge, d'altra banda, molt car, però, al 1786, el viatge durava 14 dies), Bar­ce­lona-Sara­gossa, Madrid-Irun i Madrid-Sevi­lla. En 6 anys, la xarxa de diligències ges­ti­o­nada per l'empresa cata­lana era de 2.450 km.

Segons San­tos Madrazo, el 1825, l'empresa es va divi­dir. D'un cantó, seguia la Soci­e­tat de Diligències de Cata­lu­nya, amb seu a Bar­ce­lona i, de l'altra, es va crear la Compañía de las Rea­les Dili­gen­cias, amb seu a Madrid, de què van ser socis mem­bres de la família del rei Fer­nando VII. Aquesta com­pa­nyia, que incor­po­rava la corona reial al seu logo, va tenir l'exclu­siva de les línies Madrid-Rea­les Sitios, Madrid-València, Madrid-Sara­gossa, Madrid-Irun, i Madrid-Sevi­lla (aquesta, amb pro­ble­mes, ales­ho­res, pel còlera).

A par­tir del 1833, però, la pri­mera guerra civil espa­nyola dels segle XIX (dita guerra car­lista) i el crei­xe­ment del ban­do­le­risme, a més del mal estat de les car­re­te­res dites naci­o­nals, van esde­ve­nir uns grans obs­ta­cles per al bon fun­ci­o­na­ment d'aques­tes empre­ses.

En qual­se­vol cas, els anys 1818-1848 són l'edat d'or de les diligències. Car, a par­tir del fer­ro­car­ril Bar­ce­lona-Mataró del 1848, hi ha la irrupció dels camins de ferro, dels fer­ro­car­rils, que trans­por­ta­ran més viat­gers, més cor­reu i més mer­ca­de­ries, molt més de pressa (es pas­sava dels 8-10 km/h als 40 km/h), amb més segu­re­tat i como­di­tat, i a un preu molt infe­rior.

De tota manera, la febre del fer­ro­car­ril va pujar len­ta­ment. El fer­ro­car­ril Bar­ce­lona-Sara­gossa no s'obrí fins al 1861, i l'enllaç amb Madrid, es va pro­duir al cap de tres anys. Fins al 1894, però, no hi va haver un tren directe Madrid-Bar­ce­lona, i el viatge no bai­xava de les 20 h. El preu dels bit­llets s'havia reduït un 80%. Viat­jar en diligència era molt car, impos­si­ble per a la immensa majo­ria de la població. En canvi, el tren ja era molt més asse­qui­ble.

Correus i hostals

La xarxa catalana de diligències es va basar, en bona part, en la xarxa del servei postal, que estava organitzada a l'entorn d'uns itineraris on s'havien construït, o reutilitzat, els hostals que tenien les cavallerisses del servei de correus. Seguint les pistes de A. Aguilar i G. Martínez del diccionari de Pascual Madoz (1845-50), la “carrera de Tarragona” que enllaçava amb el País Valencià, tenia com a fites: Vallirana, Vilafranca del Penedès, Garroferet, Tarragona, Cambrils, Hospitalet de l'Infant, Perelló i Amposta. La “carrera de França” tenia postes a Masnou, Arenys de Mar, Tordera, Can Tiona, Girona, Orriols, Figueres i la Jonquera. La “carrera de Lleida” (i de l'eix de l'Ebre, i de la connexió amb Madrid) incloïa Sant Feliu de Llobregat, Martorell, Collbató, Castellolí, Jorba, Cervera, Vilagrassa, Golmés, Bell-lloc d'Urgell, Lleida i Alcarràs. Les pistes dels traçats dels futurs ferrocarrils ja es podien veure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.