El preu de la tonyina roja cau un 32% en el mercat japonès per la crisi econòmica

La flota de l'Ametlla de Mar ha capturat en aquesta campanya 950 tones, que s'engreixaran a les granges marítimes

Fa poc més d'una setmana que la flota tonyinaire de l'Ametlla de Mar torna a estar amarrada al port. Enguany la seua activitat s'ha centrat en 24 dies, des del 21 de maig fins al 14 de juny. «Ha estat un any excepcional i en només vint-i-quatre dies hem aconseguit capturar tota la quota de tonyina que tenim assignada», ha explicat el president de Balfegó, Manel Balfegó. Concretament han pescat 950 tones de tonyina, amb un pes dels exemplars que oscil·la entre el 30 i els 150 quilos. El fet que el mes de maig hagi estat més càlid de l'habitual ha facilitat les captures de tonyina al Mediterrani occidental, però Balfegó assenyala que hi ha anys que no comencen a pescar exemplars de tonyina fins al 10 de juny. «No reclamem més quota de tonyina a la Comissió Internacional per la Conservació de Túnids, l'ICCAT, sinó que volem que se'ns garanteixi poder capturar la quota assignada», ha manifestat el director general de Balfegó, Juan Serrano. En aquest sentit, els tonyinaires de l'Ametlla de Mar proposen que es modifiquen les dates de veda de la tonyina roja al Mediterrani occidental. «Està demostrat que a la part oriental del Mediterrani es poden pescar tonyines tres setmanes abans que a l'àrea occidental; per tant, el més lògic seria establir dos espais de veda», ha explicat Serrano. I amb l'aval d'un grup de científics proposen a Europa que la veda al Mediterrani occidental comence el 10 de juliol.

15 milions de facturació

El grup Balfegó va tancar el 2008 amb una facturació de 22 milions d'euros, uns ingressos que enguany preveu que quedaran en 15 milions d'euros. «La crisi econòmica fa que la tonyina roja es cotitze més barata al mercat japonès, el nostre client principal, que a més té molt estoc emmagatzemat», va assenyalar el director general de Balfegó. Actualment, el quilo de tonyina es paga al mercat japonès a 1.050 iens (7,8 euros). Amb tot, Serrano destaca que la tonyina que Balfegó comercialitza té un valor afegit i, per tant, es paga a un preu superior. «Nosaltres no venem la tonyina després de capturar-la, sinó que l'engreixem a les granges que tenim, on la sacrifiquem de forma ràpida»,va dir Balfegó. Les instal·lacions marítimes ocupen una superfície de 300.000 metres quadrats, a dos milles de la costa de l'Ametlla de Mar.

Per tal de compensar la caiguda del preu de la tonyina al mercat japonès, el grup Balfegó busca nous mercats. Així, el Japó concentra el 80% de les vendes de Balfegó, tot i que també té clients als Estats Units. «Intentarem penetrar a l'alta restauració espanyola, que fins ara no consumeix tonyina», va explicar Serrano. «Els podem garantir producció de qualitat els dotze mesos de l'any», va afegir.

Deu milions i mig d'inversió

En els darrers cinc anys el grup Balfegó ha invertit 10,5 milions d'euros en les instal·lacions que té a l'Ametlla de Mar. Més de 8 milions d'euros és el que han invertit en la nau industrial que tenen al polígon, que ocupa una superfície de 6.600 metres quadrats. Un espai amb una capacitat d'emmagatzematge de 1.500 tones de peix blau, amb què alimenten les tonyines que tenen a les instal·lacions marítimes, i on es processen les tonyines. «Les primeres tonyines d'aquesta campanya les començarem a comercialitzar al setembre», va explicar el president de Balfegó, Manel Balfegó. Pel que fa al cost d'aquestes instal·lacions marítimes, ha estat d'1,5 milions d'euros. Actualment, l'empresa dóna feina a un centenar de treballadors, 26 dels quals són pescadors.

El director general ha presentat als propietaris de Balfegó una iniciativa per ampliar el seu negoci, que consistiria a trossejar i filetejar la tonyina per comercialitzar-la directament al consumidor a través d'una xarxa de botigues pròpies. La proposta suposaria la creació de 50 llocs de treball i una inversió de 2 milions d'euros. «No ens podem arriscar amb una iniciativa empresarial com aquesta si no tenim clar que podrem capturar les tonyines, ja que en un any dolent ens podem quedar sense exemplars si no es modifiquen les dates de veda», va dir Balfegó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.