De pescadors a empresaris

Manel i Pere Balfegó són la cinquena generació d'una família de pescadors de l'Ametlla i en resposta a les crítiques dels grups ecologistes cap a la seua activitat sostenen que són els més interessats que no s'esgote el recurs

El president del grup empresarial Balfegó, Manel Balfegó, explica que prové d'una família de pescadors i que no s'imagina realitzant una altra activitat. Tot i que els seus avantpassats també es dedicaven a altres pesqueries, la tonyina sempre ha tingut un pes important entre els Balfegó. «Fa més de trenta anys els bancs de tonyina arribaven fins a la costa, al meu avi li van posar el renom de Porra, perquè així contestava els dies que la pesqueria li anava fluixa», comenta Balfegó. «Fa més de deu anys que vam deixar la pesca d'arrossegament per dedicar-nos exclusivament a la tonyina», assenyala el president de Balfegó. Actualment, a l'Ametlla de Mar es concentra la flota pesquera d'encerclament de la tonyina, amb un total de sis barques, dues de les quals són de Balfegó. «Sempre havia pensat poder tancar el cercle, és a dir, capturar la tonyina, alimentar-la i després comercialitzar-la», diu Balfegó. I això és el que fan amb les tonyines que capturen a la zona de les Balears amb les seues embarcacions i amb la de les altres quatre que hi ha a l'Ametlla de Mar.

Sobreexplotació

Els responsables del grup Balfegó no entenen les crítiques que reben per part de grups ecologistes com Greenpeace, Adena i Ecologistes en Acció, que reclamen una reserva a la zona de les Balears, ja que en els darrers vint anys s'ha reduït un 80% la població adulta de tonyina. «La solució no és que la gent deixi de menjar tonyina, sinó apostar per un model de pesca sostenible i respectuosa amb el recurs», destaca el director general de Balfegó, Juan Serrano. En aquest sentit, denuncien que les almadraves andaluses capturen més quota de l'autoritzada i que a la Mediterrània oriental hi ha països com Turquia que superen de molt la quota assignada per l'ICCAT. «Som els més interessats que hi hagi tonyina», conclou Balfegó.

Reproducció a les gàbies

El grup Balfegó col·labora en diversos projectes científics del CSIC, l'Institut d'Oceanografia i l'IRTA sobre la tonyina per determinar en quin moment ponen els ous. «Tenim unes imatges que demostren que les tonyines ponen els ous mentre són traslladades amb les gàbies a les nostres instal·lacions marítimes», sosté Serrano, que assegura que d'aquesta manera es garanteix la continuïtat de l'espècie. Per millorar la qualitat de les tonyines que comercialitza, l'IRTA estudia com es pot provocar el menor estrès a l'animal en el moment de la seua mort. Els estudis al mar i el de millora de la qualitat suposen un cost d'1 milió d'euros. Ara, Balfegó vol avaluar les conseqüències biològiques que tindria retardar la veda fins al 15 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona