EDUCACIÓ
La vaga fa canviar els plans en totes les etapes de l'educació
La vaga general va trastocar ahir la vida quotidiana dels estudiants catalans, des dels de les escoles bressol fins als universitaris. Tot i que les escoles i instituts van obrir en compliment dels serveis mínims, el cert és que, amb independència del seguiment de la vaga que fessin els mestres, molts pares van optar per no portar els fills a escola ja fos per principis, perquè ells també feien vaga o per una qüestió purament pràctica, ja que, en molts casos, el menjador, el transport escolar i altres serveis extraescolars havien estat suspesos.
Com sempre passa en aquests casos, govern i sindicats van donar xifres molt dispars sobre el seguiment de l'aturada. Segons la Generalitat, només el 16,26% dels docents de l'ensenyament públic haurien secundat la vaga, i el 93% dels centres concertats haurien obert amb normalitat.
Res a veure amb les dades dels sindicats. CCOO i la UGT van xifrar en un 90% l'afectació global de la vaga als centres educatius catalans, i el seguiment dels docents i el personal d'administració de totes les etapes, al voltant del 70%. En canvi, USTEC, el sindicat majoritari en l'ensenyament públic, va estimar la participació en la vaga en un 60%. Les organitzacions de treballadors van coincidir a assegurar que l'activitat acadèmica i laboral de secundària i de les universitats havia quedat pràcticament paralitzada.
Al marge del que sostinguin les versions dels uns i dels altres, el cert és que en el sector de l'educació de normalitat n'hi va haver poca. A l'escola pública Mestre Enric Gibert i Camins de Sant Andreu, a Barcelona, només van acudir al centre 44 nens i nenes, que van viure una jornada escolar atípica. “Avui no farem classe normal. No ampliarem currículum”, va assegurar la cap d'estudis, Lídia García, la membre de l'equip directiu a la qual va tocar fer serveis mínims. García va explicar que durant les primeres hores del matí els nens farien activitats a dins de les aules i que no sortirien al pati fins ben entrat el matí per evitar possibles problemes amb els piquets, que, a diferència d'ocasions anteriors, no els van segellar l'entrada amb silicona. El centre no va oferir ahir el servei de menjador, que va a càrrec d'una empresa externa, ni cap activitat extraescolar. Segons va explicar García, a l'escola van secundar la vaga tretze dels trenta mestres del centre.
A les universitats l'aturada va tenir un seguiment més ampli, especialment per part dels estudiants, que van deixar la major part de les aules buides, en alguns casos a causa dels bloquejos de carreteres i dels accessos als campus com els que hi va haver a la Universitat Autònoma de Barcelona. Més tranquil·litat es respirava al campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, on no hi havia piquets perquè aquests dies estan en període d'exàmens i no hi ha classe. Els exàmens previstos per ahir havien estat ajornats.