Economia

funció pública

Discrepància entre govern i sindicats en el percentatge

Els treballadors de l'administració pública a les comarques gironines van seguir la vaga general en un 14,6%, mentre que al conjunt de Catalunya l'adhesió va ser del 20,56%, segons dades facilitades pel govern de la Generalitat. Pel que fa als treballadors de l'administració estatal, el seguiment va ser inferior respecte a la catalana i va vorejar el 7%, segons dades de la delegació del govern. Els sindicats, per la seva part, la xifren entre el 35% i el 60%, incloent-hi ajuntaments i consells comarcals. En cap dels dos casos no hi va haver incidències remarcables i, pel que fa als serveis mínims, es van desenvolupar sense problemes. Si ens centrem en els docents, el seguiment va ser més important a les comarques gironines, amb un 18,85%. Quant a la xarxa pública de Salut, un 5,19% del personal va fer vaga. Pel que fa al món local, un exemple és el seguiment als ajuntaments de Figueres i Calonge, on va ser minoritari. A Calonge, només un 1% del personal va fer vaga, i a Figueres, el consistori parlava ahir del 10% de seguiment, amb 47 de 404 treballadors adherits a la protesta. A l'Ajuntament de l'Escala els diners que es descomptaran del sou als treballadors municipals que van exercir el seu dret de vaga es destinaran a accions socials. Concretament, l'Ajuntament de l'Escala ha decidit que es farà una donació d'aquest import a la secció local de Càritas, d'acord amb la petició que havien fet els mateixos treballadors que aquests diners tinguessin una finalitat benèfica. No hi va haver incidents remarcables al llarg de la jornada laboral, si bé no es van poder eludir els enfrontaments. Al marge de les diverses concentracions que es van desenvolupar al llarg del matí, en relació amb les administracions, el moment més sensible va tenir lloc a primera hora, quan els treballadors van voler accedir als seus respectius centres de treball.

A la delegació de la Generalitat a Girona, un grup de vaguistes van muntar un piquet informatiu a les portes de l'edifici i antidisturbis dels Mossos d'Esquadra els van fer marxar. Des de la delegació, i precisament en previsió de la vaga, es va optar per habilitar tres entrades per al personal que va voler exercir el seu dret a anar a treballar. Aquestes entrades eren la principal, pel carrer Pompeu Fabra; un segon accés a través de l'oficina de denúncies del Mossos, i finalment una tercera entrada a través de la llibreria. Segons fonts de la delegació encara s'havia previst un quart accés, que finalment no va ser necessari.

A la subdelegació del govern de l'Estat van tenir lloc una sèrie d'incidents més rellevants, que van acabar amb una filera d'agents davant de la porta principal, però tampoc s'hi va produir cap tipus d'enfrontament, tot i i que sí que es van viure alguns moments de tensió amb els piquets.

Joan Trillas



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.