sector terciari i judicial
Seguiment desordenat i desigual en el petit comerç
i socials,
els més afectats per l'aturada
El d'ahir va ser un dia d'apujar i abaixar persianes, d'obrir i tancar botigues en funció de quin fos el moment del dia i la zona on l'establiment estigués situat. Va ser una vaga desordenada i desigual. Més seguida a Barcelona i les capitals de comarca en les primeres hores del dia i quan se celebraven les manifestacions de protesta, i menys a la resta.
Els sindicats van xifrar en un 65% el seguiment de la vaga entre el petit comerç i en un 85% en el cas dels supermercats, segons dades facilitades per la UGT, però les patronals del sector parlaven ahir de “plena normalitat”, “incidents aïllats per l'acció dels piquets” i seguiments que no superaven ni el 5%.
L'Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED) assegurava ahir que “el seguiment de la vaga general per part dels treballadors de la gran distribució amb prou feines arriba al 5% de mitjana” i El Corte Inglés mantenia tots els seus centres oberts completament des de les onze del matí, segons va explicar l'empresa. A les deu del matí, però, i davant la presència de piquets a la porta principal d'El Corte Inglés de plaça Catalunya, als clients se'ls feia entrar per la porta del carrer de Fontanella. Segons la companyia, “un 0,95% dels treballadors ha seguit la vaga general”.
Per la seva banda, l'Asociación de Cadenas Españolas de Supermercados (ACES), que representa Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Supercor i Sabeco, va xifrar el seguiment de la vaga entre el 3% i el 7%. La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) i el Consell de Gremis explicaven que només el 5% dels treballadors dels supermercats havien decidit fer vaga i que els establiments comercials d'alimentació, quioscos, equipament de la llar i de la persona van obrir sense problemes a les nou del matí.
El cert, però, és que molts dels petits establiments van anar tancant a mesura que passaven els piquets informatius i després tornaven a obrir, i d'altres pensaven tancar però van decidir treballar amb normalitat en vista de l'absència d'aldarulls. És el cas d'alguns dels mercats municipals de Barcelona. Amb tot, els mercats de la Barceloneta, el mercat central de fruites i peix, el de Santa Caterina, de Sant Andreu, el Bon Pastor i Verge de Montserrat van ser tancats durant tot el dia, segons la CCC. D'altres, en canvi, més allunyats del centre de Barcelona (Vall d'Hebron, Canyelles, Tres Torres i Sarrià) van obrir al 100%.
Els comerços que es van sentir més perjudicats ahir van ser els del passeig de Gràcia, que no van obrir per por dels piquets i d'aldarulls, i els del voltant de la plaça de Catalunya i el Portal de l'Àngel, que van lamentar “coaccions, agressions materials i fins i tot personals en els punts de venda” que van provocar que “finalment la majoria d'establiments comercials del centre de Barcelona hagin abaixat les persianes”, segons el president de l'eix Barnacentre, Javier Cottet.
Pel que fa a l'àmbit judicial, la Ciutat de la Justícia de Barcelona no va registrar incidents, tot i que l'activitat va ser menor. Si en un dijous normal s'entreguen 250 togues a advocats, ahir en van ser 80. A la fiscalia no va faltar quasi ningú. Segons dades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els jutjats penals i socials es van veure més afectats per la vaga, i van suspendre entre el 40% i el 45% dels judicis. Uns 66 secretaris judicials de la demarcació de Barcelona (el 15%) van fer vaga. Els jutges i fiscals no en poden fer.
Al migdia, una vintena d'integrants de la Plataforma Ciutat de la Justícia –la majoria interins–, van protestar davant l'edifici per les retallades. Rubén i Pepi van assegurar que la retallada afectarà l'atenció a les víctimes i els menors detinguts. Cada dimecres a les 10 del matí fan una xiulada, que anomenen el “mantra reivindicatiu”.