Gallardo crearia 500 llocs de treball directes
L'oposició dels grups ecologistes al projecte del grup extremeny Gallardo s'afegeix a la d'una plataforma veïnal de l'Aldea, que ja ha pres partit en contra de la instal·lació de la foneria al polígon Catalunya Sud. Aquesta foneria suposaria la creació de 500 llocs de treball directes i és l'aposta del govern de la Generalitat per industrialitzar les Terres de l'Ebre. Tant el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó (ERC), com el responsable de Política Territorial, Antoni Sabaté (PSC), o el director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno (ICV), han defensat en reiterades ocasions la planta de producció d'acer, que suposarà una inversió de 500 milions d'euros. A més, la creació de llocs de treball de la foneria podria compensar, segons els responsables del govern, la pèrdua d'ocupació en empreses afectades per la crisi, com és el cas de la planta de Lear de Roquetes, de cablejat per a cotxes.
Front comú dels ecologistes per rebutjar la foneria de Gallardo al polígon industrial Catalunya Sud
Sostenen que les emissions de la planta perjudicaran l'agricultura i el turisme
LURDES MORESO«S'està tramitant una ampliació del polígon de 300 hectàrees per permetre la instal·lació de la foneria de Gallardo», ha explicat el responsable de SEO/Birdlife al delta de l'Ebre, Ignasi Ripoll. En aquest sentit, els ecologistes recorden que el novembre del 2008 l'ampliació prevista al Catalunya Sud era de 193 hectàrees, mentre que al febrer del 2009 es va incrementar un 52% la superfície projectada. «Es tracta d'un tipus d'indústria que ens fa molta por, ja que emetrà partícules de metall a l'atmosfera que posaran en perill l'agricultura, la ramaderia, la pesca i el turisme del delta de l'Ebre», ha manifestat Ripoll. «Les conseqüències ambientals acabaran sent negatives i no podem parlar de sostenibilitat ambiental i després posar en risc el territori per 500 llocs de treball», ha dit Ripoll. Així, les entitats ecologistes entenen que aquest tipus d'indústria, que és l'aposta del govern per industrialitzar les comarques de l'Ebre, no és «encertada». «S'ha de desenvolupar l'agroindústria i el sector del moble», ha proposat el responsable de SEO.
Abastament d'aigua
A més, els ecologistes sostenen que els informes elaborats per l'Agència Catalana de l'Aigua amb relació a l'abastament i el sanejament de la foneria són «imprecisos». També qüestionen els informes de la direcció general de Qualitat Ambiental «perquè no preveuen ni fan cap estimació dels impactes ambientals de les futures emissions de la foneria». Pel que fa al subministrament d'aigua a la planta de producció d'acer del grup extremeny, SEO, Depana i Gepec, diuen que no es troba garantit. «En cas d'aprovar-se els tres instruments urbanístics actuals al Catalunya Sud podrien trobar-se ben aviat en situació de restriccions o talls de subministrament d'aigua», denuncien els grups ecologistes. Quant a l'abocament de les aigües residuals industrials de la foneria, els ecologistes han avançat que l'ACA ha recomanat que no es faci al barranc de Pixadors, ja que perjudicaria l'aqüífer. «Abocar les aigües residuals a l'Ebre tampoc és la solució», ha dit Ripoll. Finalment, els grups ecologistes destaquen que al Baix Ebre i el Montsià hi habiten espècies emblemàtiques i protegides com són l'àliga cuabarrada i l'esparver cendrós. És per tot això que reclamen que se suspengui la tramitació urbanística del sector d'activitat econòmica del Catalunya Sud i que s'elimine el sector destinat a activitat siderúrgica.