Economia

La pesca de la tonyina roja es retarda 10 dies

El grup Balfegó de l'Ametlla està satisfet amb el canvi de tendència de l'ICCAT

El període de pesca de la tonyina roja al Mediterrani occidental es retarda deu dies, segons es va acordar en la darrera reunió de l'ICCAT (l'organisme internacional que regula la pesca de túnids). Així, la temporada pesquera per a les sis embarcacions d'encerclament del port de l'Ametlla de Mar començarà el 26 de maig i s'allargarà fins al 24 de juny (la durada serà igualment d'un mes). Fa deu anys que el grup tonyinaire Balfegó reclamava aquest canvi, basant-se en estudis científics, però no ha estat fins enguany que l'Estat espanyol ha traslladat la petició. “Podrem pescar quan els peixos hauran arribat al calador i després que s'hagin reproduït; a més, la climatologia serà més favorable per als mariners”, manifesta el director general del grup Balfegó, Juan Serrano.

En la reunió de l'ICCAT també es va decidir incrementar lleugerament la quota pesquera de tonyina roja, que passarà de les 12.900 tones d'enguany a les 13.500 el 2013. L'Estat rebrà un centenar de tones addicionals, de les quals 28 seran per a les sis embarcacions pesqueres de l'Ametlla de Mar. “L'increment de la quota de pesca és reduït, però indica un canvi de tendència important de l'ICCAT, que els darrers sis anys ha anat retallant la quota”, explica Serrano. “L'espècie ja s'ha recuperat”, hi afegeix.

Ampliar instal·lacions

D'altra banda, el grup Balfegó està pendent de l'aprovació del govern de l'ampliació de la granja de tonyines. La instal·lació té una capacitat de 1.000 tones, i l'empresa tonyinaire projecta ampliar-la d'un 25%. “Hem traslladat a la directora general de Pesca la nostra preocupació i la necessitat d'ampliar les instal·lacions; si la Generalitat no ens dóna el permís, haurem de créixer en una altra comunitat autònoma o un altre país”, assenyala Serrano. L'empresa tonyinaire lamenta que, dos anys després de la seua petició, l'administració no hagi resolt l'expedient. “Hem de créixer, a Catalunya o a fora”, conclou el director general del grup Balfegó, que espera rebre una resposta del govern abans del 5 de desembre. L'empresa continua desvinculada de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla i afirma que no ha rebut cap sanció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.