Pinso, grana i consells de primera
La Graneria Serra, o cal Moreno, d'Argentona, va néixer el 1905 centrada en la venda al detall de productes per al camp, una especialització que s'ha adaptat als nous temps.
AGraneria Serra d'Argentona els clients que entren se'ls coneix pel nom. A l'establiment hi té tant de pes la compra com l'estona que el seu propietari dedica a donar bons consells sobre què i quan plantar, quin producte extermina les formigues o quin pinso pot anar millor a un animal concret. Els clients marxen satisfets i pràcticament el cent per cent, tornen. Joan Serra és l'actual gerent de l'establiment, la quarta generació Serra que atén al taulell i defensa que la capacitat d'adaptació de la botiga ha estat imprescindible per aguantar i superar els embats d'un mercat que ha evolucionat a un ritme sorprenent. “Vam començar com a comerç al detall de productes del camp per a l'agricultura, que era l'activitat econòmica majoritària a la zona, i venent pinso per als animals que hi treballaven i que s'utilitzaven per al consum humà”, recorda Lluís Serra, pare de l'actual gerent, que afegeix: “Ara venem productes agrícoles per a pagesos de cap de setmana i aliment per a animals de companyia.” I per què se'ls coneix com a cal Moreno? “Creiem que el nom ve perquè la besàvia era molt morena de pell i quan es va casar el gendre va adaptar el nom.” De fet, els orígens ja es troben documentats en la revista local Lo Castell de Burriac editada per l'historiador Francesc Carreras Candi quan es parla d'una primera botiga de queviures. L'establiment, però, no prendrà l'actual línia de comerç fins al 1905, de mans de Joan Serra Lladó, que es casarà amb la pubilla de cal Moreno. El client principal de principis de segle serà la pagesia dels voltants. Joan Serra explica que els anys més difícils per al negoci coincidiran amb la Guerra Civil i la postguerra. “El sindicat franquista del poble monopolitzava el mercat de compra i venda de cereals, però ens en van sortir amb una clientela molt fidel i garantint un tracte personalitzat”, apunta. La zona d'influència del comerç inicialment només abastia el municipi i altres poblacions del voltant. La desaparició constant d'establiments del mateix ram, però, els va portar a trobar nous mercats fins i tot a comarques més llunyanes.
La pagesia dels anys seixanta enceta el camí de la modernització i l'entrada de productes químics que transformaran les activitats agrícoles més tradicionals i, alhora, “ens obligaran a conèixer a fons els nous elements per continuar oferint el millor servei”.
Coloms de competició.
Des de fa un temps, els pinsos ecològics i els tractaments fitosanitaris ocupen un lloc a la botiga. “La gent està molt conscienciada amb el medi ambient i si abans et demanaven un producte químic per matar un determinat tipus d'insecte, ara et reclamen una solució més sostenible”, reflexiona el propietari. I pel que fa a la competència? “Evidentment per preu no podem competir amb les grans superfícies, però quan es tracta de saber vendre els tenim la partida guanyada”, destaca. I ho exemplifica dient que si el client va el mes de febrer a una gran àrea perquè vol sembrar tomaqueres, segur que n'hi vendran. “A casa no trobarà aquestes plantes el mes de febrer, simplement perquè no és temps, i li explicarem que si en planta se li moriran”, diu, i afegeix que allò que faran a cal Moreno és demanar al client que els torni a venir a veure per primavera, “quan li podrem vendre, llavors sí, tomaqueres amb total garantia que li arrelaran”.
diferents ubicacions
La Graneria Serra, cal Moreno, ha anat canviant d'ubicació. Del 1905 al 1958 va obrir les portes a l'actual carrer Gran. Del 1958 al 1998 l'establiment va atendre els clients al carrer dels Rosers i a partir del 1998 fins ara, al carrer Barcelona.
l'origen
Joan Serra Lladó va ser el primer membre de la família que va posar en marxa el negoci el 22 de novembre del 1905, adreçat a servei de productes del camp.
transport
Lluís Serra, pare de l'actual propietari, recorda que la distribució dels sacs de pinso es va fer amb carro i cavall fins a principis dels anys seixanta.
Pinso, grana i consells de primera