Economia

Agricultura

UP recorre contra el preu de les expropiacions pel TAV

El Jurat d'Expropiacions acabarà decidint la quantitat que cobraran els pagesos gironins que Adif va expropiar el 2007

Unió de Pagesos denuncia que Adif no compleix els mutus acords signats

El Jurat d'Expropiacions acabarà decidint el preu que cobraran els pagesos gironins a qui Adif va expropiar terrenys el 2007 per fer les obres del TAV. Després d'anys d'espera, el sindicat Unió de Pagesos denuncia que Adif ha ignorat el preu que inicialment havien pactat propietaris i administració, i que ara se'ls ofereix la meitat. Els propietaris s'han negat a acceptar aquests preus, i per això ara els cal recórrer al Jurat d'Expropiacions perquè determini el valor de les terres. Una delegació dels propietaris es va concentrar ahir a Girona, davant la seu de la Subdelegació del Govern espanyol, responent a la convocatòria del sindicat Unió de Pagesos (UP) per denunciar l'actitud d'Adif.

Cinquanta expedients

A continuació, el sindicat va lliurar en el registre d'aquesta seu la resposta als cinquanta primers expedients d'afectats que Adif envia al Jurat d'Expropiacions.

“Avui és el primer pas, entreguem la documentació complementària per tal que el Jurat d'Expropiacions tingui les dades necessàries per poder establir un preu just per als afectats”, va dir ahir en unes declaracions a l'agència ACN Jordi Ginabreda, membre de la permanent d'UP al Pla de l'Estany.

En les mateixes declaracions, Ginabreda va aprofitar que ahir era el dia de presa de possessió del nou subdelegat de l'Estat a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, per demanar-li que “comenci a treballar ara mateix pel territori i que no s'adormi, que té molta feina”.

Tres-centes finques

Segons Unió de Pagesos, hi ha més de tres-centes finques afectades, des de Borrassà fins a Girona, i l'Estat deu 5 milions d'euros per aquests terrenys. UP assegura que, amb els interessos de demora, el deute amb els propietaris podria arribar als 7 milions d'euros. El sindicat també recalca que, en el moment en què es van signar els mutus acords –la majoria dels quals són mutus acords complementaris del projecte inicial–, Adif tenia la necessitat d'entrar a ocupar les finques. En un comunicat, Unió de Pagesos manifesta que això significa que hi va haver una clara voluntat de col·laboració dels expropiats i, en contrapartida, la decisió d'Adif de rebutjar ara els mutus acords signats “deixa els afectats en una situació injusta i d'absoluta indefensió”.

LA FRASE

Ara el Jurat d'Expropiacions tindrà les dades per poder establir un preu just per als afectats
Jordi Ginabreda
membre d'UP al pla de l'estany

LA XIFRA

5
milions,
segons UP, és el deute pendent, que podria pujar a 7 milions amb els interessos de demora.

LA DATA

2007
Adif va expropiar
els terrenys per fer les obres del TAV i, sis anys després, els pagesos no han cobrat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.