EDUARD SERRA

GERENT DE SERRA I QUINTANA

«Els talladors de fusta són dels més higiènics»

Edu­ard Serra es lamenta dels con­trols sani­ta­ris que acon­se­llen als res­tau­ra­dors no uti­lit­zar estris de fusta. Ell diu que té estu­dis que demos­tren que són ins­tru­ments per­fec­ta­ment higiènics, tal com ho demos­tra el fet que s'han fet ser­vir de sem­pre.

–Què passa amb les ins­pec­ci­ons de Salut als locals de res­tau­ració?
–«Que els pro­hi­bei­xen les fus­tes de tall de tota la vida.»
–I en què es basen?
–«En res. Per això, estem molt enfa­dats. No hi ha cap nor­ma­tiva que digui abso­lu­ta­ment res sobre el tema. Només n'hi ha una de molt gene­ral de la Unió Euro­pea que pro­hi­beix els mate­ri­als molt poro­sos.»
–Si no es fa ser­vir fusta, què diuen que cal uti­lit­zar?
–«Mate­ri­als plàstics. El que no diuen és amb qui­nes matèries es fa el plàstic. Al dar­rere de tot ple­gat, hi deu haver algun tipus d'interès.»
–Des del sec­tor han fet cap gestió per solu­ci­o­nar el tema?
–Ens hem entre­vis­tat amb repre­sen­tants del Depar­ta­ment de Salut per demos­trar-los que els estris de bona fusta han estat i són per­fec­ta­ment higiènics.»
–En què es fona­men­ten per afir­mar això de forma tan rotunda?
–«Tots els nos­tres talla­dors són de freixe i estan impreg­nats d'oli de vase­lina apte per a ús ali­men­tari, que, a més d'actuar com a capa pro­tec­tora, res­salta la bellesa natu­ral de la fusta.»
–Hi ha, però, estu­dis que ava­lin el que vostès diuen?
–«N'hi ha diver­sos, sobre­tot ho des­ta­quen les inves­ti­ga­ci­ons rea­lit­za­des pel pro­fes­sor Dean O. Cli­ver per al Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura dels Estats Units. Con­clou que els talla­dors de fusta es tro­ben entre els més higiènics i els millors per a la nos­tra salut.»
–I diu per què?
–«L'expli­cació és que aques­tes peces encara con­te­nen les substàncies químiques anti­bac­te­ri­a­nes que com­ba­ten les infec­ci­ons en els arbres vius. Els bac­te­ris que es posen a la superfície porosa de la fusta són absor­bits i ata­cats per aques­tes substàncies.»
–I el plàstic?
–«El plàstic, en canvi, no conté cap d'aques­tes substàncies pro­tec­to­res, ans al con­trari: es com­porta com un bon ter­reny de cul­tiu per als bac­te­ris.»
–D'on els ve la fusta?
–«Abans es tre­ba­llava amb boix, però, ara ens ve tota de França. És una fusta que té el cer­ti­fi­cat PFC, que garan­teix que els proveïdors tor­nen a repo­blar la zona en què han efec­tuat la tala.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.