Economia

Mini-IPC, minirecuperació

La inflació a Catalunya es va situar l'any passat en el 0,2%, la dada més baixa de tota la sèrie històrica de l'INE, reflex d'una recuperació econòmica encara testimonial

Crida de les patronals a la moderació salarial per salvaguardar la competitivitat, mentre que els sindicats fixen en un 1,3% la pèrdua de poder adquisitiu dels sous durant el 2013

Per Pimec, l'IPC reflecteix el poc dinamisme de l'economia

Els preus s'enfilen al ritme de la recuperació; és a dir, moderadament. Així, van incrementar-se dues dècimes al desembre i van fixar una inflació anual del 0,2%, una dècima inferior a la registrada el novembre passat, segons dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE). En el conjunt de l'Estat, els preus van augmentar una dècima al desembre i la inflació anual es va situar en el 0,3%. Per territoris catalans, Barcelona va registrar una inflació anual del 0,3%; Girona, del 0,2%; Lleida, del 0%; i Tarragona, del 0,3% negatiu.

Des de l'últim mes del 1961, any en què l'INE va iniciar la sèrie històrica en l'àmbit de l'Estat d'aquesta variable i en el qual la inflació anual es va situar en el 0,3%, no s'havia registrat una taxa anual tan baixa com la que ha tancat el 2013, mentre que des del desembre del 1978, mes en què l'INE va començar a publicar les dades de la inflació per territoris, la inflació anual a Catalunya no havia estat tan minsa.

El comportament de l'índex de preus al consum (IPC) del desembre en la variació anual s'explica per la tendència a l'alça del preu dels carburants. La cistella del transport, en què s'inclouen els carburants i els derivats del petroli, va registrar al desembre una taxa mensual del 0,5%, sis dècimes per sobre de la taxa que va quedar fixada al novembre, que va ser del 0,1% negatiu. També van influir en l'augment del desembre les cistelles de l'oci i cultura (1,4%) i de l'alimentació i begudes no alcohòliques (0,6%). En canvi, entre les cistelles que més han baixat de preu hi ha la del vestit i calçat (0,7%), les begudes alcohòliques i el tabac (0,2%) i la dels hotels, cafès i restaurants (0,1%).

Mentre que el portaveu d'economia del Partit Popular al Congrés, Vicente Martínez Pujalte, va afirmar que si es consolida el creixement econòmic i es manté la inflació interanual en taxes baixes seria el “món ideal”, el secretari d'estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Fernando Jiménez Latorre, valorava positivament l'augment moderat de la inflació del desembre perquè, segons ell, ajudarà a mantenir la competitivitat de les exportacions i millorar el consum. Alhora va recomanar també moderació salarial perquè encara queda camí per millorar l'ocupació.

En aquest sentit, els sindicats catalans CCOO i la UGT van criticar la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris, les pensions i les prestacions, “fet que augmenta la pobresa i la desigualtat social i allunya la sortida de la crisi”, situació que han qualificat de “vampirisme social”, perquè “uns quants s'engreixen a costa de la majoria”. Segons aquests sindicats, els salaris van perdre un 1,3% de capacitat adquisitiva el 2013. Per la seva part, la Unió Sindical Obrera (USO) va alertar que la inflació del 2013 evidencia que el motor de l'economia no es “posarà a punt” mentre no s'implementin polítiques que dinamitzin la demanda.

La patronal catalana Pimec va assegurar que la dada de la inflació redueix la pressió sobre la negociació dels salaris, ja que permet que els costos laborals no creixin, alhora que es manté el poder adquisitiu dels treballadors. Tanmateix, Pimec va lamentar que la moderació en els preus generals no anés acompanyada també per la moderació en els preus regulats dels serveis bàsics com ara la llum, l'aigua i el transport públic. Per Pimec, l'evolució de l'IPC no és res més que el reflex del poc dinamisme de l'economia.

Foment del Treball també va fer una crida a la persistència en la moderació salarial, “per evitar qualsevol deteriorament de la competitivitat de l'economia espanyola, en general, i catalana, en particular”. La mateixa posició va adoptar la CEOE, que considera que “s'ha de tenir en compte que qualsevol deteriorament de la competitivitat derivat d'increments salarials o altres factors suposarà una limitació per a la recuperació econòmica”.

La moderació de la dada de la inflació anual de desembre ha fet variar les previsions de la Fundació de Caixes d'Estalvi (Funcas), que l'ha rebaixat fins al 0,7% pel 2014, dos dècimes per sota de la seva previsió anterior.

0,1
per cent negatiu
va ser l'IPC registrat més baix durant l'any passat i va correspondre a la dada del mes d'octubre.

LES XIFRES

0,5
per cent
de mitjana és la taxa que preveu Funcas per a la inflació del 2014, que assegura que no superarà l'1%.
3,3
per cent
d'inflació va ser el pic més alt de l'any a Catalunya, corresponent als mesos de gener i febrer.

El món, encallat i a baixa velocitat

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va afirmar ahir que l'horitzó econòmic és “més brillant”, però va alertar que el creixement mundial “està encallat a baixa velocitat” i que “continua per sota del seu potencial, que considerem que està al voltant del 4%”. Segons la màxima responsable de l'FMI, “la crisi encara perdura. Tanmateix, l'optimisme està en l'aire: el fred profund és al darrere i l'horitzó és més brillant”. Lagarde, però, va alertar les economies avançades que hauran de fer front a “creixents riscos de deflació”. L'FMI presentarà dimarts vinent la revisió de les seves previsions pel 2013 i el 2014, que fins ara situava en un creixement de l'economia mundial del 2,9% i del 3,6%, respectivament.

Ahir va ser el Banc Mundial (BM) el que va presentar a Washington el seu últim informe de Perspectives econòmiques globals, en què fa una revisió a l'alça en dues dècimes de la seva previsió de creixement per a la zona euro el 2014, des del 0,9% a l'1,1%. El BM, tot i destacar que les economies avançades estan superant les dificultats, alerta que els riscos que amenacen la recuperació són encara presents i no val a badar. De moment, l'organisme no ha modificat les previsions pel 2015 i el 2016, que manté en un creixement de l'1,5%. En l'informe, el BM assegura que l'economia mundial està travessant un moment “crucial” perquè les perspectives de creixement “són sensibles a la disminució dels estímuls monetaris als Estats Units”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia