Economia

8,7 milions d'inversió i 44 quilòmetres de canonada

La companyia destinarà aquest 2014 a les comarques gironines un 14% més de diners que l'any passat

La xarxa arribarà a Empuriabrava, Roses i la Jonquera

L'índex de penetració a les llars gironines és d'un 46%

Gas Natural destinarà aquest any fins a 8,7 milions a les comarques gironines. Aquesta inversió, que és un 14% superior a la de l'exercici anterior, es concretarà, majoritàriament, en l'ampliació de la xarxa de distribució, amb la construcció de més de 44,7 quilòmetres, mentre que la resta s'invertirà en la renovació de la xarxa actual. A més, l'esforç inversor i comercial de la companyia permetrà incorporar més de cinc mil punts de subministrament nous arreu del territori gironí. En aquest sentit, Gas Natural preveu continuar creixent els pròxims anys a partir d'iniciatives de millora de l'eficiència de les operacions, com ara nous criteris de canalització i innovació en el disseny de les instal·lacions.

Dins les inversions previstes per aquest any, Gas Natural Fenosa, a través de la seva companyia distribuïdora, Gas Natural, preveu “entrar definitivament a l'Alt Empordà”, segons va avançar ahir el delegat de Gas Natural a Girona, Joan Arimany. Així, es farà arribar el gas natural a la Jonquera i a les urbanitzacions d'Empuriabrava (Castelló d'Empúries) i Santa Margarida (Roses). A més d'estendre's per l'Alt Empordà, l'empresa també preveu arribar a urbanitzacions de municipis on ja està implantada; és el cas de la urbanització Serra Brava, a Lloret de Mar; Les Olletes, a la Vall d'en Bas, i Can Fornaca, a Riudarenes. En aquest últim cas, es transformaran a gas natural les xarxes de propà. La distribuïdora també ampliarà el servei de què ja disposen empreses de Riells i Viabrea a la resta del municipi. De moment, però, es desconeix la data d'arribada del gas a aquestes noves destinacions, perquè molts dels casos depenen d'autoritzacions i llicències municipals, segons va concretar Arimany.

Prioritat

La xarxa de distribució de gas arribava fins ara a l'Escala mitjançant un dels tres gasoductes que la companyia utilitza a la demarcació. “Tenim molt assegurada l'entrada a Girona per tres punts”, explicava Arimany en referència a aquests tres gasoductes: un circula paral·lel a l'autopista, un altre va per la costa fins a Lloret i després puja a Hostalric i l'altre segueix l'eix transversal i subministra especialment el Ripollès.

L'aterratge a l'Alt Empordà està previst que es faci aquest any a través de plantes de gas natural liquat, perquè des que el ministeri va aturar fa dos anys la continuació del gasoducte Martorell-Figueres, no hi ha infraestructura de transport. Per això, Gas Natural convertirà la planta de propà que havia adquirit anteriorment a la Jonquera en una de gas liquat. “L'autorització administrativa ha arribat recentment”, puntualitzava Arimany. Però, a més, l'empresa tindrà dues plantes satèl·lits més a l'Alt Empordà que li permetran estendre's a Santa Margarida i Empuriabrava. Segons Arimany, aquestes plantes s'utilitzaran fins que es desencalli el projecte del gasoducte; llavors, es deixarien d'utilitzar.

Índex de penetració

Actualment, Gas Natural té 164.265 punts de subministrament a la demarcació de Girona, repartits en 75 municipis, entre els quals s'inclouen set capitals de comarca. La majoria dels municipis són a les comarques del Gironès, la Selva, el Baix Empordà i la Garrotxa. Pel que fa als quilòmetres de la xarxa –sense comptar els nous previstos per aquest any–, es tracta de 2.408. Quant a l'índex de penetració a les llars, Gas Natural calcula que a la demarcació de Girona aquest índex és d'un 46%, per sobre de la mitjana estatal, que és d'un 27%, i per sota de la catalana, que és d'un 54%. Uns índexs que estan molt per sota de països com ara Holanda (95%), el Regne Unit (85%), Itàlia (66%) i l'estat nord-americà de Califòrnia (79%).

Gas Natural Fenosa és la multinacional energètica líder en distribució de gas a Catalunya, on fa arribar el subministrament a 360 municipis. Durant el 2013 la companyia va incorporar nous punts al territori català fins a arribar a 2.162.444. Durant aquell mateix any, Gas Natural Distribució va signar 713 contractes d'Oferta Pública amb empreses col·laboradores en l'activitat d'expansió, i va sumar un total de 818 agents comercials. En el cas de les comarques gironines, 91 empreses es van adherir a l'Oferta Pública.

En aquest sentit, l'empresa destaca que l'activitat de distribució de gas continua sent un factor clau per a la competitivitat industrial, així com per a la dinamització econòmica perquè “incentiva l'activitat local d'empreses instal·ladores sota criteris no discriminatoris i dirigits a totes les empreses, independentment del seu volum de facturació o àmbit d'actuació”.

LES XIFRES

5.000
punts
de subministrament nous té previst incorporar Gas Natural a la demarcació durant el 2014.
4.660
GWh
es van consumir en global a les comarques gironines, repartits entre el mercat industrial i les llars.
75
municipis
gironins tenen cobertura de Gas Natural, la majoria al Gironès, la Selva, el Baix Empordà i la Garrotxa.
La nostra estratègia consisteix a anar-nos estenent com una taca d'oli
Joan Arimany
delegat de gas natural a girona
Entrarem definitivament a l'Alt Empordà (...) Volem atacar l'Alt Empordà amb plantes de gas natural liquat

Balanç del 2013 a la demarcació

U.C

Fer arribar el gas a la urbanització de Maçanet de la Selva Maçanet Residencial Parc –una de les urbanitzacions més grans d'Europa, segons va recordar Arimany, i que inclou 1.700 habitatges– va ser una de les fites que Gas Natural va assolir durant el 2013 a les comarques gironines. La distribuïdora també va transformar les xarxes de propà del barri de les Planotes d'Olot i va continuar estenent la xarxa de gas a tots els municipis on ja té subministrament. En total, durant el 2013 Gas Natural Fenosa va invertir 7,6 milions d'euros a les comarques gironines, que es van destinar principalment a la construcció de noves xarxes i a la renovació i millora de la xarxa existent. Aquestes activitats de millora inclouen la renovació de les canalitzacions, l'ampliació de la capacitat de distribució existent i el reforçament de les infraestructures, per tal de millorar la garantia de subministrament a les zones on ja hi havia servei.

Segons destaca l'empresa energètica, el 2013 va dur a terme un important esforç comercial per promoure la connexió al servei entre els clients potencials que estaven en disposició de tenir el subministrament però que fins llavors no l'havien contractat. De fet, durant l'any passat, la distribuïdora de gas va incorporar a la demarcació un total de 4.155 punts de subministrament nous.

En referència al consum de gas natural per part de llars i empreses, Joan Arimany va explicar que ha augmentat, amb un total de 4.660 GWh, dels quals 3.298 corresponen a empreses i 1.362, a llars –en aquest cas, amb un increment respecte al 2012, en què el consum va ser de 1.315 GWh–. El delegat de Gas Natural a Girona va considerar que aquest increment és conseqüència de la inversió feta per la companyia el 2013, que ha permès incrementar els punts de subministrament de les llars. Arimany també hi va afegir que Gas Natural serà “sensible” a tot allò que disposi la Generalitat per combatre la pobresa energètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La farmacèutica Esteve inverteix 100 milions en una nova planta a Celrà

CELRÂ
economia

Cinquanta contribuents sumen un deute amb la Hisenda catalana de més de 83 milions

barcelona
economia

Criteria dobla la seva participació a Telefónica amb l’objectiu de ser el seu primer accionista

barcelona
EMPRESA

Scalpers obre avui les portes d’un nou ‘outlet’ a Llagostera

LLAGOSTERA

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT